175.00533: Stukken betreffende de verloning van de kinesitherapeuten door Les Heures Claires Spa - Lemaire, Henri
"Collection: Lemaire Henri; Biografie: De Prévoyance Sociale (Sociale Voorzorg) was een van de poten van de Groep PS. Die bestond op het hoogtepunt van haar bestaan uit vijf (of zes) maatschappijen: de samenwerkende maatschappij De Sociale Voorzorg, de samenwerkende maatschappij De Sociale Voorzorg Herverzekering, de samenwerkende maatschappij De Sociale Voorzorg Gemeenschappelijke Kas, De Sociale Voorzorg vereniging zonder winstbejag en de samenwerkende maatschappij Codep Spaarbank. Een zesde ‘maatschappij’, die soms ook nog wordt vernoemd, was het sociaal verzekeringsfonds De Zelfstandige Arbeiders van België (ZAB). De eerste maatschappij is evenwel de belangrijkste en zorgt voor 95 procent van de winst. De Herverzekering leverde een kleine winst op, terwijl de Gemeenschappelijke Kas, die de arbeidsongevallen dekte, haar overschot voor 90 procent uitkeerde aan de verzekerden. De vzw werd opgericht in het kader van de ‘socialisatie van de winst’ en beheerde de sociale instellingen van de groep. Deze instellingen waren vier MPPI’s (Momignies, Ukkel, Schepdaal en Solières), een tehuis voor kinderen te Felenne, een sanatorium te Tombeek en de thermale centra in Oostende en Spa. Voor de Tweede Wereldoorlog richt De Sociale Voorzorg zich in de eerste plaats op de strijd tegen de tuberculose, nadien op het sociaal thermalisme. Na enkele jaren verschoof de aandacht naar het lot van de mindervalide kinderen. Tussen 1957 en 1971 werden vier inrichtingen opgericht, respectievelijk in Solières (Hoei), Schepdaal (Sint-Martens-Lennik), Momignies en Ukkel. In de eerste plaats werd er een algemene vorming aangeboden, nadien volgde ook vakonderwijs. Ten slotte kwamen er nog twee centra in Felenne en Beauraing, waar kinderen in het raam van de wet op de jeugdbescherming werden geplaatst, en een bejaardentehuis dat in het domein te Tombeek werd geïnstalleerd.