182.005: Verslag betreffende de werking van AC-gewestelijke afdeling Sint-Niklaas over de jaren 1956-1958. - ABVV-afdeling Lokeren
"Collection: ABVV-afdeling Lokeren; Biografie: In 1896 werden er pogingen ondernomen om vakbonden op te richten in de twee belangrijkste industrieën van Lokeren. In de textielnijverheid verdween die vakbond weer snel en werd een krachtige organisatie pas in 1905 gesticht. In de belangrijkste lokale industrie, de vellenbewerking, leidde dat tot de oprichting van het Syndikaat der Vereenigde Haarsnijders ‘De Broederhand’. In 1900 sloot dat syndicaat aan bij de Brusselse vakbond van hoedenmakers. Tegelijkertijd werden er afdelingen opgericht in onder andere Eeklo en Zele. In die periode werd meermaals tevergeefs geprobeerd een eigen werkhuis op te starten. De Broederhand en de andere Oost-Vlaamse vellenbewerkersbonden scheurden zich na de Eerste Wereldoorlog af van de Centrale van Hoedenmakers en fusioneerden eerst met de Centrale van Fabrieksarbeiders en later met de Algemene Centrale. De textielarbeiders hadden in 1905 hun vakbond Vooruitzicht opgericht. Na de Eerste Wereldoorlog schommelde het ledenaantal rond de 800 à 1000 leden; de Algemene Centrale had meestal rond de 1000 leden. Naast die twee centrales waren er ook enkele zeer kleine centrales in andere sectoren.