574.00003: Bekendmaking voor de viering van het 40-jarig bestaan op 25 oktober 1985 te Antwerpen - Mandolineclub De Krikskes
"Collection: Mandolineclub De Krikskes; Biografie: Kort na de Bevrijding stichtte Lode Van Hauwaert, een Antwerpse communistische militant, de mandoline- en zanggroep De Krikskes. De naam was een eerbetoon aan de gezusters Krix, die in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol hadden gespeeld. Niet verwonderlijk namen strijdliederen en thema’s over sociale rechtvaardigheid en vrede dan ook een belangrijke plaats in in het repertoire. De eerste jaren leunde de groep sterk aan bij de communistische beweging en werd ze ingeschakeld bij allerhande manifestaties. Geleidelijk aan werd de band met de Kommunistische Partij losser en ging de club zich meer en meer onafhankelijk progressief opstellen. Ze evolueerde mee met de tijdsgeest en vanaf midden jaren 1960 speelde ze steeds meer folksongs en protestliederen. De Krikskes waren aanwezig op talrijke linkse strijdfeesten en benefieten. In 1976 werden ze een afdeling van de Humanistische Jongeren en tevens erkend door het ministerie van Nederlandse Cultuur als jeugdgroep voor amateuristische kunstbeoefening. Begin jaren 1980 sloten ze aan bij de SP Propagandakring 6e en 7e Wijk-Zurenborg. Vandaag bespelen De Krikskes nog steeds met evenveel enthousiasme de mandoline, en andere instrumenten. Level of description: Item; Series: 574: Archief van Mandolineclub De Krikskes"