af005993: Zuid-Afrika. Met de A van apartheid - D'Haese, Tineke; Oxfam-Wereldwinkels
"Affiche uitgegeven in 2007 door Oxfam-Wereldwinkels voor eerlijke handel met Zuid-Afrika. Tekst: Zuid-Afrika. Met de A van apartheid. In 1948 komt de Nationale Partij aan de macht. Meteen begint ze de rassendiscriminatie in wetten vast te leggen. Elk aspect van het leven, het 'aparte' leven, werd wettelijk bepaald. Wie blank was, kreeg alle kansen. Blanken kregen de mooiste huizen in aangename buurten, superieure facitliteiten, de beste jobs, … Er werd tien keer meer uitgegeven voor het onderwijs van een blank kind. Het dagelijkse leven op de Kaapse Vlakte heeft niets van het mondaine gebeuren aan de Atlantische kust, niets van de toeristische hoogtepunten in glanzende brochures van touroperators. Het is een andere wereld, verdeeld volgens de kleurlijnen die het apartheidsregime indertijd getrokken had. Hier de kleurlingen, daar de Indiërs, nog verder de zwarten. Hoe stoffiger en desolater de vlakte, hoe zwarter haar bewoners. En 'Slegs Blankes' in de groene schoot van de Tafelberg en aan de stranden van Camps Bay. In 1991 beginnen de regering van Frederik Willem de Klerk en het ANC van de pas vrijgelaten Nelson Mandela te onderhandelen over een blank-zwarte toekomst van Zuid-Afrika. De vrije verkiezingen van 27 april 1994 betekenen het einde van de apartheid. Sindsdien is 27 april de nationale feestdag, Freedom Day. Wie is ek? - Mathews Phosa. Wie is ek in my geboorteland? Ek is 'n kneg van die immigrant; hy wat my verniel en verwoes, op my spoeg met wette wat my soos kanker laat verval. Wie is ek in my geboorteland? My oupagrootjie was 'n kaffer, my oupa 'n naturel, ek is vandag 'n bantoe, my seun wat de hel? Wie is ek in my geboorteland? Ek is die mees onderdrukte, die mees gekulde, de mees ontroue - die mees gevreesde vyand. Mathews Phosa, Deur die oog van 'n naald. Tafelberg - Uitgewers Beperk, Kaapstad, 1998. Foto: Tineke D'haese. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"