094.00022: Ledenboek van 25 november ???? t.e.m. oktober 1935 - De Dageraad Leuven
"Collection: De Dageraad Leuven; Biografie: Deze socialistische vrouwenzangkring werd volgens Vooruit in 1902 opgericht. De zangkring zelf hield het bij 1913. De kring telde nog een dertigtal leden in 1964. Feit is wel dat er in De Volkswil, toen het weekblad van BWP-afdeling Leuven, van 8 november 1902, een oproep verscheen van de 'Vrouwenvereeniging' om een zangafdeling op te richten. Daartoe hoopte men meisjes en vrouwen en evenveel kinderen te kunnen mobiliseren. Zoniet zou men de repetities niet kunnen opstarten. Uit een oproep in het eerstvolgende nummer van De Volkswil, dat van 15 november 1902, werd al een eerste repetitie gepland in De Proletaar op 16 november. Het doorbladeren van De Volkswil leert ons ten slotte dat het eerste optreden van de zangkring niet toevallig plaatsvond op 1 mei 1903. Met succes zo blijkt, want De Volkswil van 9 mei 1903 oordeelde: 'De Zangkring (vrouwen en meisjes) treedt voor de eerste maal op en maakt den besten indruk'. Op maandag 2 december 1907 werd de zangkring opgesplitst in een groep voor meisjes vanaf zestien jaar en de gemengde groep, de Volkskinderen van zes tot vijftien jaar. Men kan dus ook argumenteren dat de socialistische vrouwenzangkring in 1907 werd opgericht. Van de nominatie De Dageraad was in 1902 en in 1907 evenwel nog geen sprake. Wij kunnen dus niet ontkennen of bevestigen of de zangkringen van 1902 en 1907 iets te maken hebben met De Dageraad. Wat pleit voor 1913, is dan weer dat De Volkswil van 29 november 1913 ook de oprichting van een 'Zangafdeeling voor Vrouwen' meldde. Dit gebeurde vier dagen eerder, meteen schreven 21 vrouwen zich in. Voorlopig schrijfster was gezellin Phil. Degreef. De oprichting van deze zangkring gebeurde in het kader van de 'Opvoedingsgroep voor Arbeiders De Ontvoogding'. Ook nu werd de naam De Dageraad evenwel niet gebruikt, enkel het neutrale Vrouwenzangkring. Pas na de Eerste Wereldoorlog, begin jaren 1920, dook de naam De Dageraad op. Level of description: File; Series: 094: Archief van De Dageraad Leuven"