pr000315: De geschiedenis van de coöperatie, De merkwaardige geschiedenis der Pioniers van Rochdale - Duquène, P. (1933)
"Prent in kleur voorstellend een man die wijst in de richting van een imposant gebouw. Tekst : NIEUWE MAATSCHAPPELIJKE ZETEL. Reeds, vanf 1848, heffen de Pioniers op het bedrijfsoverschot, een bepaald percentage voor opvoeding. Zij aanzien de Coöperatie als een middel tot maatschappelijke omvorming der maatschappij. In 1867 laat de coöperatieve vereeniging een gebouw oprichten, waarbij al de andere ondernemingen afsteken. Reeds toen, hadden de RECTVAARDIGE PIONIERS ten voordeele hunner leden een voorzorgsmaatschappij opgericht voor onderlinge hulp bij ziekte, en een andere coöperatieve instelling verleende steun bij het bouwen van woningen.. Deel van een kleurboek voor kinderen met telkens 1 ingekleurde prent en 1 in zwart-wit m.b.t. de geschiedenis van de coöperatie. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"