619.2.1.00052: Overzichtslijst van de documentatie en archief, bewaard ten huize Walter Resseler. - Fietskampagne
"Collection: Fietsoverleg Antwerpen; Biografie: Eind 1989 kwam Dirk Geldof naar een vergadering van FOA om het idee van een massale fietsoptocht voor te stellen. Hij zette door en samen met een groep medestanders werd hiertoe een nieuwe organisatie opgericht met de naam ‘Fietskampagne’. Die overkoepelde al snel tientallen verenigingen. In mei 1990 vond de eerste succesvolle fietsmanifestatie plaats met 2000 deelnemers. De manifestatie werd een jaarlijks weerkerend gebeuren, en in 1993, het jaar waarin Fietskampagne als vzw werd opgericht, waren er 8000 deelnemers! Fietskampagne overkoepelde toen al 92 verenigingen. Dankzij het succes en onder druk van de manifestaties werd met het stadsbestuur een akkoord bereikt voor een gestructureerd overleg. Voor FOA was dit de bekroning van het jarenlange werk, maar tegelijk achtte de groep zich voor de toekomst overbodig. FOA en Fietskampagne werkten toen al lang nauw samen, en ze besloten de krachten te bundelen in één enkele fietsbeweging onder de naam Fietskampagne. Het daaropvolgende jaar barste de fietsmanifestatie uit haar voegen, met 30000 deelnemers! De organisatie van het gebeuren werd onhoudbaar voor de mensen achter Fietskampagne, met Marc Dries als leidende kracht. Besloten werd de fietsmanifestatie van 1995 uit te roepen tot “nationale fietsmanifestatie” en tot “startdag van de Fietsersbond”. Op zondag 14 mei 1995 overspoelden opnieuw 30.000 fietsers zingend en swingend de hele Antwerpse binnenstad. Diezelfde avond was de Fietsersbond een feit, hetgeen tegelijk het einde van Fietskampagne betekende. Level of description: File; Series: 619.2.1: Organisatie"