312.00051: Documentatiemap betreffende In de Houten Lepel - Dhaese, Theo
"Collection: Dhaese Theo; Archiefgeschiedenis: Het archief van Theo Daese werd begin 2005 geschonken door Georgette Vanden Oostende, zijn weduwe. Het bevat foto’s, programmaboekjes, aankondigingen en knipsels over toneelstukken waaraan Theo meewerkte. Twee theatergezelschappen komen uitvoerig aan bod : Gezelschap Romain Deconinck en d’Assels. Het archief bevat 67 nummers verdeeld over 4 dozen en is vrij toegankelijk.Biografie: Theo Daese werd geboren in 1925, hij speelde reeds toneel op school toen hij acht jaar was. In zijn jonge jaren stichtte hij ooit een trio met journalist Jan Bauwens. Hij trok met diverse gezelschappen op tournee in Vlaanderen en Duitsland. Hij huwt Georgette Van den Ostende en in het dagelijkse leven is hij stadsbediende. In 1954 presenteerde hij zich bij Romain Deconinck en krijgt zijn eerste rol in Aangebrande Hutsepot en wordt hij lid van het gezelschap. In 1962 komt het tot een aanvaring met Romain Deconinck en begint Theo Daese aan een solocarrière. Hij speelt met de Drie Charles (vanaf 1963 met de rol van Roste Sjarel), in 1966 vormt hij samen met Henri Fack de Lachstones en in de jaren zeventig ‘Theo en Bert’ (met Bert Joris). Tijdens de Gentse Feesten van 1971 tot en met 1974 treedt Theo Daese op in de revues van d’Assels, vernoemd naar de Volkstuinen Gent-Assels, waar deze alternatieve feesten plaatsvonden. In 1977 richt hij het Gents Amusement op waar ook zijn vrouw zich bij aansluit. In 1979 komt het tot een nieuwe toenadering tussen Theo Daese en Romain Deconinck bij het stuk ‘Tussen Diep en Ondiep’ van Zaki en Luk Debruyker, waarvoor Romain gevraagd was als gastregisseur en Theo als acteur. Tussendoor acteert Theo ook in de films ‘De Witte van Zichem’ en ‘Vrijdag’. Een jaar later maken ze bekent dat Theo het gezelschap van Romain Deconinck zal vervoegen vanaf 1981. Zo staat het in de krant : de twee bekendste, misschien wel beste komieken van Gent slaan dus de handen in elkaar. In de productie Saluut, 'k ga in congé (1981-1982) staat Theo weer op de planken in de Minard, maar dan slaat het noodlot toe. Hij ondergaat bestralingen na de vaststelling van een kwaadaardig gezwel in de keel. Op 27 oktober ondergaat Theo een laryngectomie, de stembanden worden verwijderd nadat er stembandkanker is vastgesteld. Toch geeft Theo Daese niet op, hij maakt een grandioze rentree in Gestampte petaters mee ajuin (1982-1983) met een pantomimerol. Bij de drie volgende producties schrijft Romain steevast een rol speciaal voor Theo. Toch wil Theo Daese zichzelf een pijnlijke afgang besparen en neemt hij samen met Gaby Gauthy op 24 april 1987 afscheid van het theater. Level of description: Item; Series: 312: Archief van Theo Daese"