450.2.26: Pers - Ecolife
"Collection: Ecolife; Biografie: Het verhaal van Ecolife begint bij de oprichting van de vzw Global Action Plan Vlaanderen (GAP Vlaanderen) in 1996. De doelstelling van deze vereniging was – naar analogie met haar internationale zusterafdelingen – het invoeren van het EcoTeamprogramma in Vlaanderen. De basis waaruit men vertrok was de vormingsinstelling Dialoog vzw, opgericht binnen de K.U.Leuven in 1968. Deze instelling verzorgde allerhande vormingsactiviteiten voor studenten en groeide uit tot een kennis- en adviescentrum rond duurzaamheid en leefmilieu. De interesse voor het EcoTeamprogramma was dan ook niet ver te zoeken. Om de licentie voor dit programma te krijgen, moest er een nieuwe vzw opgericht worden: GAP Vlaanderen. Van in het begin waren de banden tussen GAP Vlaanderen en Dialoog zeer sterk versmolten, zowel op bestuurlijk als op uitvoerend vlak. De werking kende succes en over heel Vlaanderen schoten Ecoteams uit de grond. Na vijf jaar was het tijd voor verandering. De interne structuur was te complex en naar de buitenwereld toe ontbrak een eenduidig beeld van de vereniging. Om dit te verhelpen, werd begin 2001 de vzw Ecolife opgericht, als een samenwerkingsverband tussen GAP Vlaanderen en de werkgroep technologie van Dialoog. In de loop van 2002 werd duidelijk dat dit toch niet de beste oplossing was om efficiënt te functioneren. Beide organisaties zijn uiteindelijk hun eigen weg ingeslagen. Sinds september 2002 is Ecolife een autonome vzw, als opvolger van GAP Vlaanderen. Samen met de nieuwe structuur, werd er ook een nieuwe missie en visie uitgewerkt. Om het in hun eigen woorden te zeggen: ‘Ecolife is een organisatie van enthousiaste mensen die actiemodellen op maat ontwikkelt en uitvoert. Deze zijn gericht op een zo ruim mogelijke groep mensen met de bedoeling hen aan te zetten tot ecologische gedragsverandering. Zo wil Ecolife zichtbaar bijdragen tot de realisatie van een duurzame wereld.’ Aan de hand van verschillende projecten, campagnes en workshops maakten en maken ze nog steeds deze doelstellingen waar. De voornaamste – en waar alles mee begon – waren de Ecoteams voor Huishoudens. Nadien volgden de Bouwteams, Ecoteams op Kantoor, Huis op het Spel, Kyotoclubs, Groene Voeten, workshops Ecodriving en lespakketten voor verschillende verenigingen. Er werden verschillende doelgroepen aangesproken en vele verenigingen, organisaties en besturen gingen mee in het verhaal van Ecolife. Level of description: Series; Series: 450.2: Ecolife"