412.52: Dossier over migranten: gezondheidszorg en onderwijs - Dedecker, Marianne
"Collection: Dedecker Marianne; Biografie: Marianne Dedecker (° Brussel, 1946) studeerde sociale wetenschappen aan de ULB en schreef een thesis over het leercontract (1971). Ze had een ruime interesse voor politieke en sociale problemen zoals sociale economie, sociale zekerheid en migranten. Ze werd lid van de grippistische organisaties zoals de jeugdbeweging, de communistische studenten en uiteraard ook de mantelorganisatie Comités d’Action Anti-Impérialistes des Jeunes (CAAIJ) die een ruim publiek probeerde te bereiken met internationale thema’s zoals Vietnam en Palestina. Deze Brusselse grippisten werkten ook nauw samen met het Théâtre Populaire de Bruxelles. Na haar studies werkte ze in het onderwijs en zette ze zich in voor andere leraars in de organisatie Infor Profs die informatie gaf aan leraars en conferenties organiseerde over schoolproblemen. Ze had vooral belangstelling voor thema’s zoals opleiding van jonge arbeiders, syndicale en feministische problemen, stadsleven en Latijns-Amerika; in de periode 1960-1961 had ze gedurende één jaar in Venezuela gewoond. Samen met Mokrane Arezki was ze één van de oprichters van een wijkcomité in Ukkel, namelijk het Beschermings- en Vernieuwingskomitee van de Berg van Sint-Job/Comité de Protection et de Rénovation de la Montagne de Saint-Job. Dat was een comité dat zich in de jaren 1972-1983 verzette tegen de doortrekking van de zuidelijke ring rond Brussel, om zo de groene ruimte van de Kauwberg te bewaren. Arezki was leraar franse taal aan het atheneum van Vorst. Level of description: File; Series: 412.2: Comités d’Action Anti-Impérialistes des Jeunes (CAAIJ)"