af006002: Zuid-Afrika. Meer Zuid-Afrika in de wereldwinkel - D'Haese, Tineke; Oxfam-Wereldwinkels
"Affiche uitgegeven in 2007 door Oxfam-Wereldwinkels voor eerlijke handel met Zuid-Afrika. Tekst: Zuid-Afrika. Meer Zuid-Afrika in de wereldwinkel. Rozijnen van Eksteenkuil. De 'Eksteenkuil Boerevereniging' is een groep van 70 rozijnenboeren in Eksteenkuil, een vruchtbare vallei in de 'droge' provincie Noordkaap. Alle boeren zijn kleurlingen. Na de apartheid konden ze, in het kader van de landhervormingen, de grond kopen die ze al zoveel jaren als pachter hadden bewerkt. Ze kweken sultana's, pitloze druiven die ze na het drogen doorverkopen aan een bedrijf om te verwerken tot rozijnen. Met de fairtradepremie die de boeren van Oxfam-Wereldwinkels krijgen, werden al tal van projecten opgestart: trainingsprogramma's, het aankopen van collectief landbouwmateriaal, de opstart van een vrouwenproject, … De leden van de coöperatie beslissen samen wat ze met de premie doen. Rooibosthee van Heiveld: de droom van Koos Koopman. Koos Koopman en zijn broer werden de trotse eigenaars van de boerderij Langkloof. Wat ons deed besluiten de koop af te sluiten? Het langetermijncontract en de goede prijzen die we met de eerlijke handel kunnen afspreken! Die geven je zekerheid. De meeste boeren van Heiveld telen rooibos op een klein stukje grond dat ze pachten van blanke eigenaars. Enkel door zelf eigenaar te worden, zijn de boeren zeker van hun toekomst. Er zijn echter maar weinig blanken die hun grond willen verkopen. Koos en zijn broer hadden geluk: na een sterfgeval konden ze bij de erfgenamen hun slag slaan. Door te verkopen aan Oxfam-Wereldwinkels konden de boeren een eigen droogvloer aanleggen en twee tractoren kopen. De wegen zijn hier zo slecht dat enkel een tractor helpt bij het ploegen, oogsten of transporteren van de oogst naar de verzamelpunten. Foto: Tineke D'haese. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"