642.044: Typoscript van revue zonder titel - Bruyneel, Henri
"Collection: Bruyneel Henri; Level of description: File; Biografie: Henri Bruyneel (°1902) groeide op in de Brugse Poort en huwde er met Jacqueline. Hij sloot zich aan bij het gezelschap van Henri Van Daele, de eerste vaste bespeler van de Minard met een eigen Gents volkstheater. Bij het begin van de tweede wereldoorlog vluchtte Van Daele en namen twee van zijn acteurs tijdelijk het roer over, namelijk Leo Wageneire en Henri Bruyneel. Voor de Minard schreef Bruyneel onder meer Gent es content, Schuive ! Kompassebons, Psst, Hee U vrêwe ook ne Canadees,…Tot Romain Deconinck in 1943 de artistieke leider werd in de Minard, waarop Henri Bruyneel speelde in diverse theaters tot hij in 1961 een vaste stek krijgt in de Ufac-zaal (heden de Studioskoop) op het Van Arteveldeplein (heden Sint-Annaplein), waar hij ook Gentse toneelspektakels en revues bracht. Hij was tegelijktijdig schrijver, regisseur, decorbouwer en producer. Daarnaast beoefende hij ook nog een job, want van toneel spelen en schrijven word je niet rijk. Bruyneel kreeg de ziekte van Parkinson, wat hem in eerste instantie belette van te schrijven en later ook van het lezen. Series: 642.1: Revues"