221.00023: Verslag van (februari 1937) betreffende activiteiten van de communistische partij van België - Bogomolez, Victor
"Collection: Bogomolez Victor; Biografie: Victor W. Bogomolez werd in 1898 geboren in Kiev. Hij was van adellijke afkomst. Zijn neef A.A. Bogomolez (1881-1946) verwierf bekendheid als fysioloog en voorzitter van de Oekraïense Academie voor Wetenschappen. Victor Bogomolez studeerde medische wetenschappen aan de universiteit van Kiev, studies die afgebroken werden door de burgeroorlog (1918-20). Daarin engageerde hij zich aan de zijde van de contra-revolutionaire generaal Denikin bij de inlichtingen- en spionageafdeling. Bij de overwinning van de bolsjewieken in 1920 vluchtte hij samen met de resten van het Witte Leger naar Constantinopel. Daar gaat hij werken voor de inlichtingendiensten van verschillende landen. Aanvankelijk wordt hij geëngageerd door de Engelsen. Van 1922 af neemt hij een leidinggevende functie op in de Roemeense spionagedienst. In 1931 werkt hij opnieuw voor Groot-Brittannië, ditmaal in Warshau van waaruit hij agenten naar de Sovjet-Unie stuurt. In die periode nam hij de Britse nationaliteit aan. Van 1933 tot 1939 werkte hij weer in dienst van Boekarest, dit keer als verantwoordelijke voor de informatie over Roemeense emigranten - waaronder de voormalige regeringsfunctionarissen - die zich in Frankrijk, Zwitserland en andere West-Europese landen hadden gevestigd. Van 1939 tot 1943 werkte hij ten slotte in dienst van de Poolse regering in Londen. Level of description: File; Series: 221: Archief van Victor Bogomolez"