363.00003: Briefwisseling van senator Robert Detaevernier betreffende de oprichting van een gemeenteschool op de wijk Barakken te Menen - Detaevernier, Robert; Detaevernier, Marcel
"Collection: Detaevernier Robert en Marcel; Archiefgeschiedenis: Deze schenking, afkomstig uit een groter geheel van socialistisch partijarchief uit Menen, bevat dan ook uitsluitend stukken met betrekking op de overname van de Menense gemeentescholen door de nationale overheid. Daarbij speelde vader Detaevernier een actieve rol op het politieke niveau, terwijl zoon Detaevernier op het lokale niveau de bakens uitzette. Het is dan ook niet verwonderlijk dat archief van vader en zoon volledig met elkaar vervlochten raakten. Het archief bevat slechts 7 stukken, opgeborgen in 1 archiefdoos en is toegankelijk mits toelating van de dienstdoende archivaris.Biografie: (Sylvère) Robert Detaevernier werd op 3 april 1894 te Menen geboren. Als kind van een socialistisch gezin sloot hij zich snel aan bij de socialistische jeugdbeweging en vervolgens geleidelijk bij alle socialistische organisaties. Op 1 februari 1913 werd hij arrondissementscommissaris van de BWP en opsteller van het weekblad Volksrecht. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1921 werd hij te Menen verkozen als gemeenteraadslid en werd meteen schepen van Onderwijs in het socialistisch-liberale college onder de eerste Vlaamse socialistische burgemeester Debunne. Zes jaar later werd hij schepen van Financiën (tot 1938). In 1921 was hij eveneens verkozen tot provincieraadslid, een mandaat dat hij zou vervullen tot 1955. Na de Tweede Wereldoorlog was hij tevens kortstondig bestendig afgevaardigde. Te Menen stond hij steeds in de schaduw van de oude voorman Debunne, die koppig weigerde plaats te maken voor vernieuwing. Zo kon hij pas in 1955 een parlementair mandaat opnemen; hij kwam als opvolger van Jean Beaucarne in de Senaat. Verder was Detaevernier ook beheerder van de samenwerkende maatschappij De Plicht en provinciaal voorzitter van de Socialistische Muziekkorpsen van West-Vlaanderen. Hij overleed op 27 januari 1961.Biografie: Apotheker Marcel Detaevernier stapte niet in zijn vaders politieke voetsporen. Net als zijn vader had hij veel interesse in de onderwijsproblematiek; in de jaren zestig was hij voorzitter van de Socialistische Schoolbond Menen en van de Bestuurscommissie (Raad van Beheer) van de Rijkstechnische School (RTS) van Menen. Level of description: Item; Series: 363: Archief van Robert en Marcel Detaevernier"