039.00010: Dossier betreffende vreemdelingenarbeid van Italianen en Polen (‘Obrona Gornika’) - Cordier, Georges
"Collection: Cordier Georges; Biografie: Georges Cordier (Boussu 1901-Bergen 1941) was één van de leiders van de Communistische Partij van de Borinage. Als revolutionaire mijnwerker sloot hij zich aan bij de Communistische Partij en rond 1927-1928 behoorde hij tot de federale directie van de partij in de Borinage. In 1932 leidde hij de grote mijnwerkersstaking, maar bij de officiële verkiezingen werd hij niet tot lijsttrekker verkozen. In 1936 was hij plaatsvervanger van Gandibleu en toen deze laatste zijn ontslag nam, werd hij volksvertegenwoordiger. In 1938 werd Georges Cordier verkozen tot provinciaal raadsman van het kanton Boussu-Lens en in 1939 werd hij herverkozen tot volksvertegenwoordiger. Tijdens de bezetting bleef hij actief als politiek secretaris en nam deel aan het verzet tegen de vijand. Op 28 november 1941 werd hij gearresteerd door de Feldgendarmerie en op 3 december 1941 bezweek hij aan hun folteringen. Level of description: File; Series: 039: Archief van Georges Cordier"