419.30: Brochures over de papierfabriek: 50 jaar Papierfabrieken van België te Langerbrugge 1932-1982 en Stora - ABVV Syndikale Delegatie Papierfabrieken van Langerbrugge
"Collection: ABVV-delegatie Papierfabrieken Langerbrugge; Biografie: De Papierfabriek van Langerbrugge, enkele kilometers ten noorden van Gent, heeft met zijn paar honderd personeelsleden belang gehad in de sociale geschiedenis van de sector papierverwerking. Reeds kort na de oprichting in 1932 waren er al stakingen, maar vooral in de naoorlogse periode werd dit bedrijf op sociaal vlak beschouwd als een pilootfabriek met stakingen rond de productiepremie in 1948, de eindejaarspremie in 1952 en de semi-continu in 1954. In 1961 hadden de arbeiders ook al hun zelfstandige hulpkas opgericht, de zgn. Voorzorgskas die financiële steun verleende aan zieke leden. Na de invoering van de Gemeenschappelijk Markt daalden de tolrechten in de jaren 1960 tot het nultarief voor krantenpapier en ontstond er een grote concurrentie. In die periode werd het bedrijf opgeslokt werd door het Duitse Feldmühle dat erin slaagde het volcontinustelsel met vier ploegen te introduceren in 1966, en met vijf ploegen in 1984. Ook in deze periode werden nieuwe sociale voordelen bekomen. In de loop van de jaren 1990 fusioneerde Feldmühle met het Zweedse bedrijf Stora. Deze fusie ging in 1997 gepaard met een zware herstructurering: 189 afvloeïngen (175 arbeiders en 14 bedienden) op de 580 werknemers. Deze afvloeiingen konden voor een deel opgevangen worden door het stelsel van brugpensioen, maar er waren ook veel naakte ontslagen. Eén van die ontslagen arbeiders was Alex Van Wijnsberghe (°1950, Boekhoute) die sinds 1975 in de fabriek werkte en er haast onmiddellijk verkozen was in de Ondernemingsraad. Gedurende 22 jaar vertegenwoordigde hij het ABVV in die raad; in de loop van de jaren 1980 was hij ook lid van het Comité Veiligheid. Hij zat ook in de Europese Ondernemingsraad. Hij vocht dit ontslag aan, won dat proces, maar verkreeg zijn heropname in het bedrijf niet. Level of description: File; Series: 419: Archief van ABVV-delegatie Papierfabrieken Langerbrugge"