180.00012: Verslag over de kastoestand van De Vooruitgang en van diverse socialistische organisaties in Lokeren (Middencomiteit, De Volksstem, Propagandaclub, Textielvereniging, Feestcommissie, Volkskinderen, Blokmakers en Bond Moyson) - SM De Vooruitgang
"Collection: SM De Vooruitgang Lokeren; Biografie: De eerste kernen van de BWP ontstonden in Lokeren in 1886. Na een hernieuwde poging tot oprichting in 1891 greep er in 1896 een reorganisatie plaats en sloten de socialisten aan bij de Landelijke Raad van de BWP. Cesar Bracke was het eerste socialistische gemeenteraadslid in 1926. Hoewel de partij later meerdere verkozenen had, slaagde ze er niet in om opgenomen te worden in een coalitie; ook niet in de naoorlogse periode toen Aimé Van Lent de partij leidde. Zoals de andere socialistische organisaties maakte ook de partij deel uit van de Wase arrondissementsfederatie. Het Vlaams profiel van de Lokerse partij en het gevoel van onderwaardering leidden tot meerdere wrijvingen met het Sint-Niklaas bestuur. De Lokerse BWP richtte wijkclubs en nevenorganisaties op, en afdelingen in Zeveneken en Eksaarde. Level of description: Item; Series: 180: Archief van sm De Vooruitgang Lokeren"