788.184: Stukken betreffende de financiering van een project rond plattelandsscholen in Angola. - Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS)
"Collection: Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS); Biografie: Tussen de twee wereldoorlogen organiseerde de socialistische beweging in België heel wat solidariteitsactiviteiten voor de slachtoffers van Mussolini in Italië en voor het republikeinse Spanje. Die initiatieven groeiden uit tot de in 1947 opgerichte Entraide Socialiste. Deze organisatie hield zich in haar beginjaren voornamelijk bezig met de opvang van politieke vluchtelingen. Vanaf 1960 onthaalde Entraide ook studenten uit ontwikkelingslanden. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwamen daar twee nieuwe taken bij: noodhulp en structurele ontwikkelingssamenwerking. De opvolger van Entraide, Socialistische Solidariteit, ging in de jaren zeventig verder met de opvang van politieke vluchtelingen, hielp Afrikaanse studenten en stagiairs, en begon met een ‘Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking’ (FOS) om sociale en economische ondersteuning te geven aan initiatieven in het Zuiden. Het fonds hielp diverse organisaties, sociale bewegingen en ook overheden van pas onafhankelijk geworden staten of nieuwe regimes, met een breed gamma van activiteiten. De hulp ging samen met de traditie van emancipatiestrijd van Europese arbeiders en bezitlozen. In 1986 splitste de organisatie in het Franstalige Solidarité Socialiste – FCD en het Nederlandstalige FOS – Socialistische Solidariteit.