217.00005: Artikel betreffende boekbespreking: Het Keerpunt (In: Debat, 1947, nr. 10) - Michielsen, Leo (1947)
"Collection: Michielsen Leo; Biografie: Leo Michielsen (Antwerpen, 1911) is samen met Jan Dhondt één van de pioniers van de geschiedenis van de arbeidersbeweging in België. Hij doctoreerde aan de Rijksuniversiteit Gent (RUG) in 1936 met een studie over de handel en financiën in het 18de-eeuwse Antwerpen. De periode van de Tweede Wereldoorlog zou zijn leven sterk markeren. In 1940 treedt hij toe tot de Kommunistische Partij van België (KPB) en als verzetsman wordt hij opgesloten in het concentratiekamp van Buchenwald. Na 1945 herneemt hij zijn leraarschap aan het Atheneum van Antwerpen. Tegelijk ontplooit hij zich als één van de toonaangevende intellectuelen binnen de KPB. Van 1954 tot 1958 maakt hij deel uit van het Centraal Comité van de partij. In 1969 wordt hij benoemd tot docent aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en start hij de cursus geschiedenis van de Europese arbeidersbeweging, die tussen 1976 en 1980 in boekvorm wordt uitgegeven. Daarnaast verwerft hij bekendheid met zijn beschouwingen over de politieke actualiteit, de internationale verhoudingen en de marxistische interpretatie (Het Neokapitalisme, 1969). Als reactie op de verdere marginalisering van de KPB neemt hij in de jaren 1980 meer en meer afstand van de partij. Level of description: Item; Series: 217: Archief van Leo Michielsen"