446.00020: Omzendbrieven (reeks Independent News) van de Service de Presse du Bureau d’Informations Franco-Britanniques over de politieke toestand in verband met Spanje en over de verdediging van de gevangen POUM-leden - Hennaut, Adhemar
"Collection: Hennaut Adhémar; Biografie: Adhemar Hennaut (1899-1977), een huisschilder en actieve vakbondsmilitant, was een van de stichtende leden van de Kommunistische Partij van België (KPB). In 1923, in de periode van het monsterproces tegen de partijleiding, was hij tijdelijk secretaris-generaal van de partij. Hij werd uitgesloten in 1928 wegens ‘trotskisme’ en nam samen met War Van Overstraeten het initiatief tot de oprichting van de Linkse Oppositie. De mislukte verkiezingen van 1929, de afscheuring van de groep rond Leon Lesoil uit Charleroi, en de desinteresse van Van Overstraeten verzwakten de kleine partij, die inmiddels was omgedoopt tot Ligue des Communistes Internationalistes (LCI). In de bijzonder woelige jaren 1930 kwam het niet tot een verhoopte hergroepering van de oppositionelen. Er waren voortdurend meningsverschillen over de noodzaak en opportuniteit om een vierde Internationale op te richten. Ook de samenwerking met een leninistisch geïnspireerde groep Italiaanse migranten, de bordigisten, sprong af wegens hun afwachtende houding tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Hennaut onderhield verder nog contacten met andere kleine groepjes, maar zijn kleine LCI was bij het begin van de Tweede Wereldoorlog verschrompeld tot een – passieve – kleine kring getrouwen. Level of description: File; Series: 446: Archief van Adhemar Hennaut"