af015717: Financiële speculatie: wie wint, wie verliest? - Slangen & Partners; 11.11.11; De Witte, Jozef
"Affiche van Slangen & Partners uitgegeven in 2001 door 11.11.11 voor de invoering van de Tobintaks. Afbeelding: fotomontages van een gokmachine, een sigarenroker en een arm kind gehuld in een (jute)zak. Tekst: WOENSDAG, 14 UUR: dollarkoers: $ 1 = 44,1450 frank. KOOP 8 MILJARD DOLLAR! WOENSDAG, 16.30 UUR: dollarkoers: $ 1 = 44,1520 frank. VERKOOP 8 MILJARD DOLLAR! MINIEM VERSCHIL: 0,007 FRANK PER DOLLAR. GIGANTISCHE WINST: 56 MILJOEN FRANK. RESULTAAT: ARMOEDE, WERKLOOSHEID. CRISIS VERDUBBELT ARMOEDE. EIND 1997: Financiële crisis verlamt Zuidoost-Aziatische economie. • Banken en bedrijven failliet. • Miljoenen mensen zonder werk. • Basisgoederen twee keer duurder. • Armsten het hardst getroffen. 1. WAT Hoe werk financiële speculatie? Iemand koopt 8 miljard dollar aan 44,1450 frank. En verkoop ze enkele uren later aan 44,1520 frank. De winst bedraagt 56 miljoen frank. Speculeren is gokken op het stijgen of dalen van de waarde van munten. Omdat het hier over grote volumes geld gaat, kan er bij minieme waardeverschillen grote winst (of verlies) gemaakt worden. Wie zijn de speculanten? BANKEN • VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJEN • PENSIOENFONDSEN • MULTINATIONALS • BELEGGINGSFONDSEN • SUPERRIJKE BELEGGERS. INZET: RUIM 80.000 MILJARD FRANK PER DAG. 2. WIE moet het bekopen? Speculatie kan de waarde van munten kelderen en financiële crisissen veroorzaken. 3. WAAROM EISEN WE EEN TAKS? • Winsten niet of nauwelijks belast. • Geen bijdrage tot de reële economie. • Kloof tussen arm en rijk verbreedt. • Kuddegedrag en paniek lokken financiële crisissen uit. 4. JAMES TOBIN PRESENTEERT: TOBIN-TAKS. Econoom en Nobelprijswinnaar James Tobin stelde voor om op financiële speculatie wereldwijd een taks van 0,5 procent te heffen. Anderen pleiten voor een taks van 0,01 procent in normale omstandigheden en een hoge taks wanneer de speculatie hoog oplaait. DOELSTELLINGEN: 1. GELDMARKT AFREMMEN EN CRISISSEN VOORKOMEN. 2. MEER CONTROLE OP DE FINANCIËLE SECTOR. 3. EXTRA MIDDELEN VOOR ONTWIKKELING EN INTERNATIONALE SAMENWERKING. Een deel van de opbrengst belandt in één grote pot en wordt door een internationale organisatie op een eerlijke manier verdeeld. Een taks van 0,01 procent brengt jaarlijks ruim 50 miljard dollar op. Méér dan genoeg om te zorgen voor voedsel, onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen. AAN DE ECONOMEN OM HET BESTE SYSTEEM UIT TE WERKEN. AAN DE POLITIEK OM HET SYSTEEM IN TE VOEREN. AAN DE BEVOLKING OM DE POLITIEK ONDER DRUK TE ZETTEN. 11.11.11 EIST TOBIN-TAKS: EEN WERELDWIJDE TAKS OP FINANCIËLE SPECULATIE. STUUR JE PEN NAAR DE PREMIER! ZET DE TOBIN-TAKS OP DE EUROPESE AGENDA! KWESTIE VAN POLITIEKE WIL. Op 1 juli 2001 wordt België voor zes maanden voorzitter van de Europese Unie. Een unieke kans om de Tobin-taks op de Europese agenda te zetten. Een groot gebaar van een klein land. Als wereldmacht kan de Europese Unie andere landen en grootmachten onder druk zetten. Daarom is het zo belangrijk dat de Tobin-taks zo snel mogelijk op de Europese agenda komt. HEEFT ER IEMAND EEN PEN? Het mag een gewone balpen zijn. En stuur die naar de premier. Dan heeft hij alvast geen enkel excuus en moet hij de Tobin-taks wel op de agenda zetten. Omdat het economisch en maatschappelijk verantwoord is. Omdat het eerlijk is. Omdat de bevolking het eist. Bent u gewonnen voor een belasting op financiële speculatie? Stuur een pen en eis een taks! 11.11.11 JIJ VECHT TEGEN ONRECHT. Vrij van zegel art. 198 p. 7 — V.U.: Jozef De Witte, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel. SLANGEN & PARTNERS. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"