264.00009: Omzendbrieven betreffende NSSPTTLZ: NMBS, interne werking - NSSPTTZL-afdeling Brugge
"Collection: Nationaal Syndicaat van ACOD-sector Spoor-afdeling Brugge; Biografie: Het Nationaal Syndicaat van Spoor, Posterijen, Telefonie, Telegrafie, Zee- en Luchtvaartwezen (NSSPTTZL) werd in feite pas opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog en was het werk van gemilitariseerde spoormannen die tewerkgesteld werden in Dieppe, Rouen, Oissel en andere Franse steden. Naar het voorbeeld van de Franse Centrale Générale des Travailleurs (CGT) wilden zij zo de talloze corporatistische bonden bijeenbrengen in een overkoepelende socialistische vakbond van het verkeer en communicatiewezen. Na de bevrijding kon er zo begonnen worden met de uitbouw van de eerste afdelingen van het Nationaal Syndicaat. A. De Knuydt werd verkozen tot de eerste voorzitter van de Brugse afdeling en E. De Graeve nam de taak van secretaris op zich. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het Nationaal Syndicaat in het vaarwater van de syndicale collaboratie terecht. In 1945 werd het opgenomen in de Algemene Centrale der Openbare Diensten. Level of description: File; Series: 264: Archief van NSSPTTZL-afdeling Brugge"