459.00107: Stukken voor de opmaak van de balans op 31/12/1942 - Société Nationale de Gestion Coopérative (NACO)
"Collection: SociÃ©tÃ© Nationale de Gestion CoopÃ©rative (NACO); Biografie: In het begin van de jaren 1930 bevond de socialistische coöperatieve beweging zich in een crisis. Door de economische crisis konden heel wat coöperaties hun financiële zorgen liet langer verdoezelen. Als gevolg van wanbeheer gingen heel wat maatschappijen onder een zware schuldenlast gebukt. Begin 1933 ging de Union des Coopératives du Centre, du Borinage et du Brabant Wallon uit La Louvière, de op vier na grootste socialistische coöperatie, over de kop. Haar ongebreidelde expansie had haar opgezadeld met een inefficiënte organisatie en een veel te groot gebouwenpatrimonium. De verliezen werden aanvankelijk boekhoudkundig toegedekt, tot ze werden onderzocht door de controledienst van de Office Coopérative Belge (OCB). Die stelde een verlies van 17 tot 20 miljoen frank vast. De Société Générale Coopérative (SGC) nam twee van de productie-instellingen van de Union over, met name de zeepfabriek in Bergen en de mineraalwaterbottelarij in Rœulx. Daarmee deed de maatschappij haar eigen koepel concurrentie aan, door als enige eigen productiediensten uit te baten. In de nasleep van het faillissement werd de Société Nationale de Gestion Coopérative (NACO) opgericht. Die moest de coöperaties waarvan de controledienst had vastgesteld dat ze in moeilijkheden verkeerden, opnieuw financieel gezond maken. Naast het afhandelen van het faillissement van de Union, kreeg de NACO het beheer over de opvolger ervan, Union et Progrès (La Louvière), en over zeven andere maatschappijen die in moeilijkheden verkeerden, met name La Ruche Ouvrière Péruwelz, Koöperatief Verbond Antwerpen, De Voorzorg Roeselare, Hoop & Vertrouwen Ieper, Algemeen Welzijn Waregem, Werkerswelzijn Brugge en Vooruit Mechelen. Luikenaar François Logen werd afgevaardigd beheerder van de organisatie. Voor haar ondersteuningsactie kreeg de NACO een lening van 25 miljoen frank. Aanvankelijk beperkte ze zich tot het nazien van boekhoudingen en trad ze op als borg voor leningen van in moeilijkheden verkerende maatschappijen. Op 12 oktober 1935 fusioneerde ze echter met wat restte van de Union des Coopératives du Centre. Daardoor verbreedde haar taak tot het verkopen van het actief van die maatschappij om de schulden af te betalen. Toen de socialistische coöperatieve beweging zich na de val van de Belgische Bank van de Arbeid voorzichtig begon te herstellen, vervaagde de rol van de NACO. De maatschappij was in feite niet meer dan een transitieorgaan tussen de oude structuren van de jaren 1920 en de herstructurering van 1935, met het oog op de financiële ondersteuning van de socialistische coöperaties die tijdens de economische crisis in moeilijkheden verkeerden. Level of description: File; Series: 459: Archief van Société Nationale de Gestion Coopérative (NACO)"