427.086: Dossier betreffende de syndicale werking in de firma Louis De Poortere nv - TACB-gewest Roeselare-Oostende
"Collection: TACB-gewest Roeselare-Oostende; Biografie: De Textielarbeiderscentrale van België (TACB) werd opgericht in 1898 en is daarmee een van de oudere syndicale verenigingen van België. Bovendien was het een van de weinige centrales die in Vlaanderen (en dan vooral in Gent) veel sterker stond dan in Wallonië. De centrale bleef echter lang niet veel meer dan een soort koepel boven de twee gewestelijke organisaties, m.n. de Vlaamse Gewestelijke Textielfederatie en de Fédération Ouvrière de l'industrie Textile Verviétoise. Pas in 1935 wordt de TACB een volwaardige centrale, wanneer de Fédération Ouvrière de l'industrie Textile Verviétoise haar verzet tegen de centralisering opgeeft en samensmelt met de Vlaamse Gewestelijke Textielfederatie.