611.2.4: Financiën - Vernieuwd Beleid Aartselaar (VBA)
"Collection: SP/sp.a-afdeling Aartselaar; Biografie: Vernieuwd Beleid Aartselaar (VBA) is een lokale partij die opkwam voor inspraak en milieu. Hun inspiratie haalden ze bij De Wakkere Burger en Agalev (Agalev zelf kwam toen niet op in Aartselaar). De leden kwamen vooral uit ouderverenigingen in de lokale scholen, wijkraden en milieuacties (verbrandingsoven, onveilige A12). Het belang dat gehecht werd aan inspraak kwam onder meer tot uiting in de organisatie van info- en debatavonden (aanvankelijk georganiseerd door de nevenorganisatie Aktueel), enquêtes en de opwaardering van de wijkraden. De partij werd opgericht in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 1982. Bij die eerste verkiezingsdeelname behaalde VBA drie zetels, waarmee het meteen de derde grootste partij werd in Aartselaar. De daaropvolgende verkiezingen in oktober 1988 werd dat succes geëvenaard; de partij haalde zelfs slechts enkele tientallen stemmen te weinig voor een vierde zetel. Na de verkiezingen van 1994 nam VBA deel aan het bestuur in een coalitie met VLD, SP en NAP. In de aanloop naar de verkiezingen in 2000 scheurden een aantal mensen zich af van VBA om op te komen met een aparte Agalev-lijst, wat het einde betekende van VBA. Een aantal van de overgebleven VBA-medewerkers ging verder met de plaatselijke Volksunie-ID21 onder de naam Demokratisch en Leefbaar Aartselaar (DLA). Level of description: Sub-series; Series: 611.2: Organisatie"