119.00055: Financieel verslag Vrijwillige en Bijkomende Verzekering over het dienstjaar 1969 - Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM) (1970)
"Collection: Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM); Biografie: Het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM) kwam in 1913 tot stand na een centralisatieproces dat vanaf het einde van de 19e eeuw op het niveau van de regionale mutualiteitsfederaties werd ingezet. Arthur Jauniaux, die voorheen aan het hoofd stond van de sterk centraal gestructureerde en grootste federatie van het land (het Centrum), werd de eerste secretaris van het NVSM. Onder zijn impuls werd de mutualiteit na de Eerste Wereldoorlog uitgebouwd tot een volwaardige partner binnen de Belgische Werkliedenpartij (BWP), naast de coöperatie en de vakbond. Het ziekenfonds breidde zijn werkterrein stelselmatig uit door in het kader van de niet-verplichte verzekering steeds nieuwe initiatieven te nemen op het vlak van de volksgezondheid (tuberculose- en kankerpreventie, zuigelingenkonsultaties, kindervakanties e.d.). In nauwe samenwerking met de overheid ging het NVSM een steeds belangrijkere maatschappelijke rol opeisen. Level of description: File; Series: 119: Archief van Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM)"