313.00010: Algemene briefwisseling 1978-1985 - SOCAK
"Collection: Socialistisch Centrum Arbeid & Kunst (SoCAK); Archiefgeschiedenis: Het archief bevat 28 nummers in 10 dozen (2,2 lopende meter) en loopt van 1978 tot 1995. Het bevat een ruime hoeveelheid briefwisseling naast verslagen van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergaderingen. De werkingsverslagen vertonen lacunes die evenwel opgevangen worden door uitgebreide dossiers m.b.t. tot de werking. Het archief is vrij toegankelijk mits toestemming van de dienstdoende archivaris van het Amsab-ISGBiografie: Op 21 december 1978 werd het “Socialistisch Centrum voor Amateuristische Kunstbeoefening” ofte SoCAK opgericht. Bedoeling was een interdisciplinair werkende instelling te scheppen voor beleidsgericht werk op het vlak van de amateuristische kunstbeoefening. Huisvesting werd gevonden in “Feestzaal Vooruit” in de St-Pietersnieuwstraat te Gent. Naar de aangesloten federaties toe werd coördinatie en directe dienstverlening aangeboden onder de vorm van ondermeer belangenverdediging, kadervorming, studiedagen en –reizen. Daarnaast gaf SoCAK het tijdschrift Ama-Rand uit en stampte het een documentatiecentrum uit de grond. Medio jaren 1980 ging men het begrip “amateuristische kunstbeoefening” als ouderwets ervaren en verlegde het accent zich geleidelijk meer naar “kunstzinnige vorming”. Dit leidde in 1989 tot een verandering van statuten en naam. Het letterwoord bleef hetzelfde maar stond nu voor “Socialistisch Centrum Arbeid & Kunst”. Ook de subsidiëring veranderde. Het tijdschrift Ama-Rand moest plaats maken voor een driemaandelijks brochuurtje onder de naam “Kunstzin”. Ondertussen was in de loop van de jaren ’80 een roep naar ontzuiling ontstaan, en dit was in de socio-culturele sector zeer sterk aanwezig. In de Vlaamse Raad werden de werkingen van SoCAK en DAKAB (Dienst Amateuristische Kunstbeoefening van de Christelijke Arbeidersbeweging) meermaals in vraag gesteld. Vanaf 1988 werd vanuit het SoCAK gezocht naar een oplossing om tot een pluralistische koepel te komen en werd bereidheid tot opheffing van SoCAK ten voordele van zo’n werking uitgedrukt. Midden jaren ‘90 dooft de werking van SoCAK als autonoom werkende instelling uit. Uiteindelijk gaat het op in het Centrum voor Amateurkunsten (CVA) te Gent, en later in het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten (VCA) in Brussel. Level of description: Item; Series: 313: Archief van Socialistisch Centrum voor Amateuristische Kunstbeoefening (SoCAK)"