187: Archief van SP-afdeling Denderleeuw - SP-afdeling Denderleeuw
"Collection: BWP/BSP/SP-afdeling Denderleeuw; Biografie: De SP-afdeling Denderleeuw is één van de belangrijkste SP-afdelingen uit het arrondissement Aalst. De oorspronkelijke kern van de socialistische partij werd er gevormd door de spoormannen. In de jaren vijftig en zestig, toen Denderleeuw één van de slaapsteden van Brussel werd, breidde de basis van de partij zich uit naar de pendelarbeiders. Het socialisme werd er in een eerste faze uitgebouwd rond de figuur van vakbondsleider Prosper De Bruyn (1885-1955). Hij zetelde in het Parlement van 1929 tot 1952. De doorbraak op gemeentelijk vlak kwam er na de verkiezingen van 1958: met Armand De Pelsmaeker (1916-1968) en Paul Van Der Niepen (1926) leverde de Belgische Socialistische Partij (BSP) tot 1976 de opeenvolgende burgemeesters van Denderleeuw. Na de scheuring in de partij, en de opkomst van de Sociale Partij (SP) Van Isterdael, werd de socialistische partij van 1976 tot 1988 uit de coalitie gehouden. Met Paul Van der Niepen in de Senaat en Willy Vernimmen (1930) in de Kamer is de partijafdeling van Denderleeuw wel haar afgevaardigden naar het nationale Parlement blijven sturen. In 1979 slaagde Vernimmen er zelfs in een Europees verlengstuk aan zijn politieke carrière toe te voegen.Zie ook: 261 Archief van Paul Van Der Niepen Het archief van de SP-afdeling Denderleeuw is onvolledig. Het bevat de jaarlijkse rapporten van de federatie Aalst van 1958 tot 1985, alsook een aantal kasboeken en de ledenlijsten van de partijafdeling uit de jaren 1976-1987. Het interessantste deel wordt gevormd door de verkiezingsdossiers, die vanaf 1938 tot 1988 systematisch zijn bijgehouden. Level of description: Fonds; Series: BWP/BSP/SP-afdeling Denderleeuw"