vl000318: Fédération Typographique Belge
"Vlag van de Fédération Typographique Belge,1867-1908. Deze prachtige vlag vertoont een stamboom, waarin de figuur van Dirk Martens in een ruit is verwerkt. Hij wordt voorgesteld als de stamvader van een wijd vertakte stamboom- eikeboom die negen schilden draagt en volgende plaatsnamen: Liège, Verviers, Huy, Namur, Gembloux, Dinant, Bruxelles, Louvain, Tirlemont, Bruges, Ostende, Ypres, Gand, Renaix, Alost, Hasselt, Arlon, Anvers, Malines, Turnhout, Lierre, Mons, Charleroi, La Louvière, Tournay. Achter de beeltenis van Dirk Martens rijst een stralende zon, met ervoor de silhouetten van een stad. Naar de vluchtzijde toe, in een banderol de leuze L'Union fait la Force met ernaast een klauwende leeuw. In de wortels van de stamboom het woord Solidarité, en de leuze Semer pour récolter. Links van deze wortels, in een rood kader, de leuze Tous pour un, un pour tous. Naar de vluchtzijde toe, eveneens in een rood kader, de leuze Pas de devoirs sans droits, Pas de droits sans devoirs. Aan de broekzijde in een rood kader de stichtingsdatum, 1867, met erboven een zetseltrommel en eronder een zethaak. Aan de vluchtzijde het jaartal,1908, eveneens met een zetseltrommel erboven en een zethaak eronder. Goudkleurige franjes. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"