291.00055: Dossier betreffende gevraagde en/of geleverde tussenkomsten aangaande het kunstonderwijs - Hermans, Bert
"Collection: Hermans Bert (Adjunct kabinetschef premier - culturele aangelegenheden); Biografie: Bert Hermans (1924-1999) begon zijn loopbaan bij het Nationaal Instituut voor Radio-omroep (NIR), de voorloper van de Vlaamse Radio en Televisie (VRT), in 1956. Vanaf 1965 werd hij gedetacheerd als attaché naar het ministeriële kabinet van vice-premier Spinoy (1965-1966), en als opdrachthouder (adjunct-kabinetschef) bij de kabinetten van respectievelijk de vice-premiers Merlot en Cools en premier Leburton (1968-1974). Hij was er verantwoordelijk voor de dossiers betreffende de culturele aangelegenheden en de pers/radio/televisie. Net zoals later de meer geformaliseerde Culturele Cel bestond de functie in belangrijke mate uit het fungeren als ‘schoonmoeder’ van de CVP-bewindslieden bevoegd voor cultuur en het waken over evenwichten bij benoemingen en het toekennen van subsidies. In 1974 keerde Bert Hermans terug naar de intussen tot Belgische Radio en Televisie (BRT) herdoopte openbare omroep om er uiteindelijk in 1981 Nic Bal op te volgen als directeur televisie. Level of description: Item; Series: 291: Archief van Bert Hermans, adjunct-kabinetschef"