481.00046: Dossier betreffende de werking van wereldwinkel Hamme - OWW-Provinciaal Secretariaat Oost-Vlaanderen
"Collection: OWW-Provinciaal Secretariaat Oost-Vlaanderen; Biografie: De provinciale secretariaten van Oxfam-Wereldwinkels (OWW) fungeerden vanaf hun ontstaan tot hun afschaffing in 2000 als steunpunt voor de lokale wereldwinkels. Ze gaven alle belangrijke informatie van het Nationaal Secretariaat door, verzorgden opleiding, stimuleerden samenwerking, begeleidden acties en campagnes en hielpen startende groepen of groepen met problemen. Verder verzamelden ze ook informatie over de lokale wereldwinkels voor de jaarverslagen. Ze hielden zich echter niet of nauwelijks bezig met beleidsvorming. Oxfam-Wereldwinkels werd in april 1971 opgericht in Antwerpen onder auspiciën van Oxfam België. Al vrij snel daarna kwam er ook een wereldwinkel in Gent. Oorspronkelijk waren er geen provinciale secretariaten. De wereldwinkels van Antwerpen, Gent en Brugge waren de grootste en meest actieve wereldwinkels en fungeerden als centrale spillen voor de werking in hun wijde omtrek. De medewerkers van de lokale wereldwinkels kwamen er samen om informatie en ervaringen uit te wisselen. We kunnen dit als de voorloper van de provinciale werking beschouwen. Een belangrijke figuur in dit proces was Petra Van Look. Zij was een van de stuwende krachten achter de oprichting van Oxfam-Wereldwinkels en de wereldwinkel in Antwerpen. Wat later verhuisde ze naar Gent om daar de werking mee te helpen uitbouwen en om lokale wereldwinkels te ondersteunen. In 1975 werd de beweging gestructureerd en geformaliseerd met de oprichting van de vzw Oxfam-Wereldwinkels. Meteen werden ook drie provinciale secretariaten ingericht in Antwerpen, Gent en Brugge (later ook in Brussel en Hasselt). De provinciale secretariaten werden daarbij formeel aangeduid als de steunpunten voor de lokale wereldwinkels en elk secretariaat kreeg een verantwoordelijke en een vast personeelslid toegewezen. Vanaf 1978 was er ook een vast overlegorgaan: de contactvergadering van de provinciale verantwoordelijken (KOPROV). In 2000 werd beslist om alle provinciale secretariaten af te schaffen en de ondersteuning van de lokale winkels voortaan te regelen vanuit het nationaal secretariaat te Gent. Hiervoor werden nieuwe functies in het leven geroepen: de regiocoördinatoren. Level of description: File; Series: 481: Archief van Oxfam-Wereldwinkels provinciaal secretariaat Oost-Vlaanderen"