171.00001: Notulen van de raad van beheer,centraal comité, uitvoerend comité en algemene vergaderingen, 1932-1947 - Socialistische Vooruitziende Vrouwen
"Collection: Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV); Level of description: Item; Biografie: De Socialistisch Vooruitziende Vrouwen (SVV) werden als nationale organisatie opgericht in 1922. De bedoeling was vooral meer vrouwen voor de socialistische beweging te winnen via de mutualiteit. In de vorige jaren was immers gebleken dat de politieke actie van de Socialistische Vrouwen (SV) weinig bevredigende resultaten opleverde. De idee ging uit van Léona Dupuis. Zij gaf reeds voor 1914 de impuls om in de schoot van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM) een vrouwenafdeling op te richten, met name de Femmes Prévoyantes Socialistes te Mons. Na de Eerste Wereldoorlog slaagden de vrouwenmutualiteiten van het Centrum, Charleroi en Waals-Brabant erin om ook de huisvrouwen actief te betrekken in hun actie. In 1919 hadden ze in het Centrum en Charleroi hun eerste vrouwelijke permanente secretarissen. In Luik verenigden de bestaande groeperingen zich in een politiek-mutualistische groepering en in Brussel werd in 1921 La Femme Prévoyante opgericht als overkoepelende vrouwenmutualiteit voor het arrondissement Brussel. Een van de eerste openbare acties van de vrouwenmutualiteiten was een kruistocht tegen alcoholmisbruik. Op 12 april 1922 werd dan de Vrouwenafdeling van het Verbond der Federatie van Socialistische Mutualiteiten officieel opgericht, en waren de SVV geboren. De SVV waren gewestelijk georganiseerd en werkten praktisch autonoom. De meest opvallende actie van hun werking in die periode was de inrichting van de vakanties voor de kinderen van het industrieproletariaat. Een tweede grote actiecampagne van de SVV betrof de moederschapsverzekering die in 1923 werd opgestart. In 1924 volgde dan de raadpleging voor zuigelingen en het prenataal onderzoek. Daarnaast waren er nog het bruidspakket, de verhoging van de geboortepremie en de bijkomende familiale vergoedingen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de SVV op nationaal vlak door de partij als enige socialistische vrouwenorganisatie beschouwd. De nadruk bleef wel liggen op de sociale actie. Zo kwamen naast de bestaande voordelen nieuwe initiatieven tot stand zoals de huishoudelijke leergangen die uitgroeiden tot een volledig aanvullende beroepsopleiding, het sparen en de gezins- en bejaardenhulp. Series: 171: Archief van Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV)"