429.00008: Verslagen van de vergaderingen van het bestuur van de ATB-provincie West-Vlaanderen - ATB-provincie West-Vlaanderen
"Collection: ATB-provincie West-Vlaanderen; Biografie: Na enkele mislukte pogingen werd in 1927 de “Bond voor Arbeiderstoerisme” opgericht. Het doel van deze bond was om allerlei activiteiten te ontplooien die moesten dienen om arbeiders aan te sporen om hun vrije tijd nuttig te gebruiken. De bond was in het begin vooral in Antwerpen actief. In 1931 sloot de Bond zich aan bij de internationale organisatie “de Natuurvrienden” en de naam werd veranderd in “Arbeiderstoeristenbond (ATB) De Natuurvrienden.” Kort voor, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog werden overal lokale afdelingen opgericht en zo ook in West-Vlaanderen. Zo werden er afdelingen opgericht in Brugge (o.a. Brugge-Centrum, Brugge-Sint-Kruis, Brugge-Sint-Michiels, Brugge-Kanteeltje en Brugge-Noord), Torhout (Torhout en Wijnendaele) en Roeselare (Roeselare en Groot-Roeselare). In 1980 werd er een bovenstructuur gecreëerd met als naam ATB De Natuurvrienden – provincie West-Vlaanderen. De ATB hield zich voornamelijk bezig met het organiseren van allerlei activiteiten. De invulling van deze activiteiten stond echter volledig vrij en hing dus vaak af van de interesses en het enthousiasme van het bestuur. Meer traditionele activiteiten waren onder andere kaartavonden, diavoorstellingen en filmavonden, (natuur)wandelingen of fietstochten. In West-Vlaanderen waren echter nogal wat leden geïnteresseerd in bergsport, zodat er ook reizen, cursussen en info-avonden werden ingericht met als thema’s: speleologie, alpinisme, rotsklimmen, langlaufen, skiën of kajakken. De ATB profileerde zich dan ook regelmatig onder een andere naam, zoals ATB De Bergstijgers of ATB Sport-en-openluchtleven. De ATB was nauw verbonden met de vakbond. Zo werd het archief ervan ondergebracht in het Textielhuis te Roeselare, waar ook een aantal lokale afdelingen van centrales van het ABVV hun plaats hadden. Ook de voorzitter van de ATB – afdeling Groot-Roeselare in de periode 1979 – 1986 is een oude bekende: Roger Leman, tevens secretaris van de TACB – afdeling Roeselare-Tielt. Level of description: File; Series: 429: Archief van ATB-provincie West-Vlaanderen"