278.5.3.1: Publiciteit, propaganda en publicaties - sm Koöperatief Verbond voor Antwerpen, Turnhout en het Waasland
"Collection: SM CoÃ¶peratief Verbond Antwerpen, Turnhout, Waasland; Level of description: Series; Biografie: In 1964 werd de maatschappelijke benaming van sm Koöperatief Verbond (KV) Antwerpen gewijzigd in sm Koöperatief Verbond voor Antwerpen, Turnhout en het Waasland. Het was de bedoeling de schaaluitbreiding na de fusies van de voorbijgaande jaren (met de coöperaties van het Waasland en Turnhout) ook zichtbaar te maken in de maatschappelijke benaming. KV kon de daaropvolgende jaren nog profiteren van een gunstige algemene conjunctuur maar kreeg vanaf de jaren 1970 te kampen met financiële moeilijkheden. In oktober 1977 sloot de industriële bakkerij en liet men het brood leveren door Vooruit Mechelen-De Proletaar, waarmee men al enkele jaren samenwerkte op het vlak van de groente- en fruitdistributie. In 1978-1979 ontving KV ruim 55 miljoen fr. staatssteun, waarmee ze een drastische herstructurering diende door te voeren. De ristorno werd afgeschaft (behalve in de sectoren apotheken en optieken), personeel vloeide af (van 417 in 1975 naar 235 in 1979) en de verkoopspunten moesten worden teruggebracht tot een rendabel aantal. Deze saneringsinspanningen ten spijt diende men vanaf 1 november 1980 alle commerciële activiteiten stop te zetten. Op 13 juni 1981 werd KV ontbonden met het oog op een opslorping door de Algemene Coöperatieve Vennootschap-Coop België, die voortaan het beheer over de immobiliën van KV kreeg toegewezen. Series: 278.5.3: Taakuitoefening"