370.00051: Programma's van concerten - Syndikale Harmonie De Volksvrienden
"Collection: Harmonie De Volksvrienden; Archiefgeschiedenis: Het archief beslaat 71 nummers, opgeborgen in 6 dozen (0,66 lopende meter). Het archief is toegankelijk mits toelating van de dienstdoende archivaris.Biografie: De Harmonie De Volksvrienden heeft zijn wortels in de gelijknamige herberg van Gust Pagnon in de Muikbrugstraat. Het was een ontmoetingsplaats van muzikanten behorende tot verschillende muziekmaatschappijen. In 1890 besloot men om als muziekkorps deel te nemen aan de nationale betoging voor het Algemeen Stemrecht. In hetzelfde jaar werd de groep omgedoopt tot de socialistische fanfare De Volksvrienden met Gust Pagnon als muziekchef. De fanfare werd ondersteund door de verschillende takken van de socialistische beweging. Ze verhuisde naar het feestlokaal in Bagattenstraat en in 1914 naar het nieuwe Feestlokaal van Vooruit in de Sint-Pieterslokaal. Na de Eerste Wereldoorlog beleefde de fanfare, die in 1934 werd omgedoopt tot harmonie, een grote bloei. Naast het geven van concerten en het organiseren van variétéfeesten verleende de harmonie ook zijn diensten aan de socialistische partij door het opluisteren van optochten en meetings in Gent en de randgemeenten. Na de bevrijding in 1944 werd de harmonie terug opgestart met steun van het ABVV, wat resulteerde in een naamsverandering naar Syndicale Harmonie De Volksvrienden. Level of description: Item; Series: 370: Archief van Syndikale Harmonie De Volksvrienden"