340.00006: Stukken betreffende de erkenning van de maatschappij door de Conseil National de la Coopération - sc Union Des Coopérateurs Borains (UCB) en sa SEMEL Quaregnon
"Collection: sc Union des CoopÃ©rateurs Borains (UCB); Archiefgeschiedenis: Het archief, in feite enkel een restant van het oorspronkelijke archief van de desbetreffende maatschappijen, werd aangetroffen op de zetel van de nationale koepelorganisatie Febecoop. Het werd afgezonderd en na verwijdering van een groot aantal boekhoudkundige stukken (loonberekeningen en journaals) ontsloten. De stukken (21 inventarisnummers) werden opgeborgen in 2 archiefdozen (0,22 lopende meter). Het oudste stuk dateert vermoedelijk uit 1933, het jongste uit 1978. Het is vrij toegankelijk mits toestemming van de dienstdoend archivaris.Biografie: De socialistische coöperatie Union des Coopérateurs Borains (UCB) is het resultaat van de fusie van verschillende kleine coöperaties uit de Borinage. Het einde van de maatschappij in de jaren zeventig ging gepaard met de oprichting van een nieuwe naamloze maatschappij, sa SEMEL, die de uitbating van de winkels van de UCB overnam en verving door kleine supermarkten met de naam ‘Mini-Pick’. Onder de bestuurders van UCB als SEMEL vinden we dezelfde namen terug, net als hun directeur, Marcel Delplanque, al was deze dat in de eerste plaats op papier. De werkelijke leiding werd uitgeoefend door bedrijfsrevisor Willy de Mey. Level of description: Item; Series: 340: Archief van sc Union des Coopérateurs Borains (UCB) Pâturages en de sa SEMEL Quaregnon (1933-1978)"