602.03: Dossier betreffende de werking van de afdelingen Fort van Merksem (Ekeren, Luchtbal, Merksem, Kapellen, Schoten), St. Kruis-Winkel, Lierde, Jeugdatelier 't Knoeierke van SJ-De Valken - Rode Valken Merksem
"Collection: Rode Valken afdeling Merksem/ VROVAM Jeugdvrienden; Biografie: Op het congres van het Arbeidersjeugdverbond (5-6 oktober 1929) werd besloten om in België met de Rode Valkenbeweging te starten. Wekelijks werd een troepenbijeenkomst georganiseerd, waar de RV-leden een praktische vorming kregen, verantwoordelijkheidszin aanleerden en een antimilitaristische strijd voerden. Belangrijk was het ontwikkelen van de socialistische gezindheid. Naast deze wekelijkse bijeenkomsten waren er de nationale RV-kampen. In 1937 werd de Socialistische Arbeidersjeugd Vlaanderen (1937) de nieuwe koepel van socialistische jeugdorganisaties in Vlaanderen, tot 16 jaar was men automatisch lid van de Valken. Na de Tweede Wereldoorlog werd opnieuw gestart met een jeugdwerking onder de benaming Socialistische Jeugd, bestaande uit drie sectoren: een Valkensector (met Nestvalken, Jonge Valken en Rode Valken) voor de 8 tot 16-jarigen, de Pioniers voor 16 tot 21-jarigen en de Jong-Socialisten voor de 21 tot 30-jarigen. Door de snelle maatschappelijke evolutie, waar klassieke jeugdbewegingen zich moeilijk konden aan aanpassen, en waardoor anderzijds nieuwe activiteiten mogelijk werden, wijzigde zich het ledenbestand van SJV. Zo verkeerde de Socialistische Jeugd (de jeugdbeweging ) rond 1960 in een crisis; op het congres van 1965 werd geopteerd voor verruiming naar kindergroepen en hobbyclubs - wat mislukte - en voor een naamsverandering in Socialistisch Kinder- en Valkenverbond (SKVV). Anderzijds was er in de jaren '60 de opkomst van de jeugdhuizen, kort daarna gevolgd door oprichting van speelpleinwerkingen en jeugdateliers(oorspronkelijk werden ze langs socialistische kant overkoepeld door een Socialistische Federatie van Jeugdateliers (SFJA). De coördinatie van beide initiatieven lag bij de Federatie voor Jeugdateliers en Kindergroepen (FJAK) en de Nationale Dienst voor Speelpleinen en Recreatieruimten (NDR). Daarmee kwam de socialistische beweging op het terrein van het open jeugdwerk; jeugdwerk werd meer en meer beschouwd als een culturele aangelegenheid, er werden pogingen ondernomen om de niet-georganiseerde jeugd op te vangen en te begeleiden. In Merksem werd de eerste socialistische jeugdgroep op 17 maart 1926 in Ons Volkshuis gesticht door Pol Roman. In 1975 werd het SKVV gesplitst in Rode Valken vzw en Kernvalken vzw. Uit de schoot van de plaatselijke afdeling ontstond ‘SJIVA’ Volksdansgroep en Jeugdatelier ‘’t Knoeierke’. Hiermee volgde Merksem de nationale trend. Omstreeks die tijd kregen de kringen van SKVV-Merksem onderdak in het Fort van Merksem. Level of description: File; Series: 602: Archief van Rode Valken afdeling Merksem"