305.00009: Grootboek 1934 - Les Vacances Ouvrières
"Collection: Les Vacances OuvriÃ¨res; Archiefgeschiedenis: Het archief van Les Vacances Ouvrières bevond zich oorspronkelijk in het archief van Spaarbank Codep. De verklaring hiervoor is wellicht terug te vinden in het feit dat de laatste beheerders van de maatschappij, belast met de ontbinding ervan, directieleden van Coop-Deposito’s (voorganger van Codep) waren. Bij de opmaak van een inventaris van het archief van Codep werden de gedeponeerde archieven, zoals dit van Les Vacances Ouvrières, afgesplitst en afzonderlijk beschreven. Het archief bevat 28 nummers in 5 archiefdozen (0,55 lopende meter) en kan geraadpleegd worden mits toestemming van de dienstdoende archivaris van Amsab-ISG. Het bevat voornamelijk boekhoudkundige stukken, maar ook enkele notulenboeken en een aantal dossiers betreffende het beheer van de vakantiehomes (in de eerste plaats Home Emile Vandervelde).Biografie: Op 28 mei 1928 wordt Les Vacances Ouvrières opgericht met als taak het organiseren van vakanties voor arbeiderskinderen. De samenwerkende maatschappij Union Coopérative (Luik) stelt onmiddellijk een gebouw te Glons ter beschikking. De kindervakanties kennen een dergelijk succes dat een tweede vakantiecentrum als snel noodzakelijk wordt. Bovendien zullen ook vakanties voor volwassen worden ingericht. Les Vacances Ouvrières (V.O.), onder leiding van Isabelle Blume, beschikt echter nauwelijks over enige financiële bewegingsruimte. Het zullen dat ook voornamelijk de coöperaties en vakbonden zijn die gebouwen zullen aankopen. Zo zal de samenwerkende maatschappij Pobocsum met de hulp van de Union des Coopérateurs du Bassin de Charleroi, de vakbonden van de metaalarbeiders en mijnwerkers en de vrouwenbeweging het hotel “Des Familles” te Heist aankopen. Het beheer van het centrum wordt aan V.O. toevertrouwd, op voorwaarde dat Pobocsum “eigenaar” van de bedden blijft. Het volgende jaar blijkt echter al dat het aantal bedden dat door Pobocsum aan Les Vacances Ouvrières wordt verleend, niet volstaat. Daarop wordt beslist een overheidseigendom te Adinkerke (het latere Kindervreugde) voor drie jaar te huren. In 1931 wordt dan een gebouw te La Roche (het latere Home Joseph Wauters) aangekocht door La Prévoyance Sociale, verschillende vakbonden en coöperaties (voornamelijk uit West-Vlaanderen). Later komen daar nog een gebouw te Oostduinkerke (Home Emile Vandervelde) en een tweede gebouw te La Roche bij. Telkens verzorgt V.O. de uitbating, maar is dus nergens eigenaar. Ondanks een aantal kapitaalsverhogingen wordt de exploitatie van V.O. nooit echt geruststellend. Het verblijf te La Roche bezorgt de beheerders heel wat kopzorgen. Bovendien is er in de eerste jaren een voortdurend gebrek aan bedden, zodat bijvoorbeeld in De Panne zelfs een aantal villa’s zullen gehuurd worden. De Tweede Wereldoorlog voorkomt een noodzakelijke verdere groei van V.O. Het Home Emile Vandervelde, eigendom van de samenwerkende maatschappij Générale Ouvrière Socialiste, wordt bovendien zwaar beschadigd, wat opnieuw heel wat kosten met zich meebrengt. Na de oorlogsjaren sleept V.O. zich nog een tijdje verder, om er begin jaren vijftig dan toch definitief mee op te houden. Level of description: Item; Series: 305.00007.00010: Grootboek 1928-1953"