547: Archief van BSP-afdeling Kalmthout - BSP-afdeling Kalmthout
"Collection: BWP/BSP/SP-afdeling Kalmthout; Biografie: De in 1920 te Kalmthout opgerichte Werkersbond, een plaatselijke afdeling van de Werkliedenpartij, werd na de Tweede Wereldoorlog de BSP-afdeling Kalmthout. Begin jaren twintig werden in Kalmthout de socialistische harmonie De Verbroedering en de socialistische toneelkring De Verbroedering opgericht. Beiden hebben een belangrijke rol gespeeld in het verenigingsleven en in de opbloei van de beweging. De geschiedenis van het Volkshuis werd in 1976 te boek gesteld door Karel Vroom ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Volkshuis, dat in zijn gevel de gedenksteen draagt met de tekst Voor 't Volk, door 't Volk. Als huldeblijk aan wijlen Karel Vroom, jarenlang partijvoorzitter van de afdeling Kalmthout en bestuurslid in verschillende verenigingen, draagt ditzelfde Volkshuis nu zijn naam: het Karel Vroom Centrum. Het archief dat bij AMSAB-CLM in bewaring is gegeven, behandelt de naoorlogse periode. Naast verslagen en briefwisseling, bevat het ook de kasboeken (1959-1985), kasstukken (1945-1988) en het kasboek opgemaakt bij de uitgave in 1946 van het eerste nummer van De Ploeg, het eigen blad van de partijafdeling.Van de harmonie De Verbroedering zijn onder meer een aantal kasstukken bewaard gebleven van eind jaren twintig. De Socialistische Turnkring Wilskracht (STW) is vertegenwoordigd met een volledig archief waaronder alle kasboeken vanaf het stichtingsjaar 1955. De administratie van de openbare bibliotheek Ontvoogding is vanaf haar oprichting in 1947 volledig bewaard gebleven en bevindt zich eveneens in dit archief.Ook de archiefstukken van SVV- en SV-afdeling Kalmthout maken deel uit van dit archief. Level of description: Fonds; Series: BWP/BSP/SP-afdeling Kalmthout; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"