374.134: Dossier betreffende de toespraak ter gelegenheid van de inhuldiging van het Beroepsopleidingscentrum in Wondelgem - De Wulf, Roger
"Collection: De Wulf Roger (Minister van Tewerkstelling en Arbeid); Biografie: Roger De Wulf is op 5 januari 1929 geboren in Vilvoorde. Na zijn middelbare studies (richting economie) aan het Koninklijk Atheneum van die stad ging hij als ambtenaar aan de slag bij het RIZIV, waar hij opklom tot adjunct-adviseur. Van 1970 tot 1974 werkte hij als 1ste adviseur bij het Gebouwenfonds van de Rijksscholen. Op politiek vlak fungeerde hij van 1946 tot 1953 als secretaris van de Jongsocialisten van Vilvoorde. Zes jaar later werd hij voor het eerst verkozen tot gemeenteraadslid, in Machelen. Met een onderbreking van zes jaar (1971-1977) bleef hij erin actief tot het jaar 2000, waarvan zes jaar als 1ste schepen en 18 jaar als burgemeester. Op het niveau van de toen nog niet opgesplitste provincie Brabant zetelde hij twee legislaturen als raadslid en van 1971 tot 1974 als gedeputeerde. Dan was hij echter ook al op nationaal vlak opgedoken. Van 1968 tot 1977 was hij immers secretaris van de Rode Leeuwen. Na zijn verkiezing tot volksvertegenwoordiger in 1974 trad hij tevens toe tot het (B)SP-partijbureau. Tot 1985 maakte hij deel uit van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, daarna maakte hij de overstap naar de Senaat. Met betrekking tot de uitvoerende macht was hij in de 2de helft van de jaren ’50, tijdens de regering Van Acker IV, kabinetsmedewerker van minister Troclet van Arbeid en Sociale Voorzorg. En van 1968 tot 1971 adviseerde hij minister Fayat van Buitenlandse Zaken in de regering Eyskens V. Vanaf 1977 kwam hij zelf aan het roer te staan, namelijk als staatssecretaris voor Economische Zaken en Sociale Zaken en minister van Tewerkstelling en Arbeid in de elkaar snel opvolgende regeringen van die tijd. Met de parlementsverkiezingen van 12 oktober 1981 werden de kaarten herschud. Op het niveau van de Gewesten en Gemeenschappen werden voortaan executieven gevormd buiten de nationale regering, maar wel nog proportioneel samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende partijen. Op die manier trad De Wulf toe tot de eerste Vlaamse Executieve van Geens, en dit als Gemeenschapsminister van Gezondheidsbeleid. Vanaf 1985 hoefde het proportionaliteitsbeginsel niet meer te worden toegepast bij de samenstelling van de executieven. Vier jaar nadat ze al uit de nationale regering waren verdwenen, verloren de Vlaamse socialisten ook hun plaats in de Vlaamse regering. Enkele jaren later maakten ze echter hun come-back op de regeringsbanken en kreeg De Wulf opnieuw het tewerkstellingsbeleid als bevoegdheid. Uit die periode dateren onder meer de operationalisering van de VDAB, de Weer-Werk-actie ter bestrijding van langdurige werkloosheid, het decreet houdende de opzetting van een programma ter bevordering van de werkgelegenheid in de niet-commerciële sector en het decreet houdende regeling tot erkenning van de uitzendbureaus. In 1992 beëindigde Roger De Wulf zijn ministeriële loopbaan, na in totaal meer dan elf jaar op de regeringsbanken te hebben vertoefd. Een paar later stapte hij ook uit het Parlement en de Vlaamse Raad. En vervolgens zette hij in 2000 een punt achter zijn laatste politieke mandaat, als burgemeester van Machelen. Level of description: File; Series: 374.1.2: Toespraken, werkbezoeken en artikels"