310.00008: Handgeschreven ontwerpen en teksten m.b.t. gelijke behandeling - Crappé, Nadine
"Collection: CrappÃ© Nadine; Level of description: Item; Archiefgeschiedenis: In 1994 maakte Nadine Crappé haar persoonlijk archief over aan Amsab-ISG. Het archief bevat 10 nummers in 2 dozen (0,22 lopende meter), voornamelijk dossiers m.b.t. vrouw en arbeid. Het bevat tevens een dossier omtrent Dolle Mina in het Gentse waarin enkele liedjesteksten (het abortuslied enz.) voorkomen. Diverse boeken en publicaties omtrent vrouwenemancipatie zijn overgebracht naar de bibliotheek; enkele foto’s en propagandamateriaal gingen naar het departement beeld en geluid.Biografie: Nadine Crappé is geboren in Gent op 29 oktober 1935. Ze behaalt het diploma “technicus in de scheikunde” aan de Nijverheidsschool en wordt in 1956 de eerste vrouwelijke hoofdlaborante bij het chemische bedrijf UCB-SIDAC. Aanvankelijk gaat ze gebukt onder “chronische reuma”, maar door de vooruitgang op medisch vlak kan ze vanaf de tweede helft van de jaren ’60 terug normaal functioneren. In 1968 stelt ze zich een eerste keer verkiesbaar voor de ondernemingsraad en begint een carrière als ABVV-militante. Daarnaast is ze actief in de vrouwencommissies van het ABVV en staat mee aan de wieg van de Gentse Dolle Mina-beweging. Militeren voor vrouwenrechten levert in die tijd heel wat tegenkanting op, ook in socialistische en vakbondskringen. Zo krijgt ze als BBTK-militante after-shave als 1 mei-cadeautje… In 1976 stapt ze uit de BSP ( ze was lid sinds haar 18) en treedt toe tot de KPB. Wel blijft ze actief in het ABVV. Op de leeftijd van 42 huwt ze Willem Van De Velde en zet haar activiteiten binnen Dolle Mina, die sinds 1975 al fel verminderd zijn, volledig stop. Tussen 1980 en 1994 is ze rechter in sociale zaken. In 1988 legt ze haar vakbondsactiviteiten stil en begint als Vrijwillig Moreel Consulent in de gevangenis te Gent. Ze wordt secretaris van de SMGB (Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen) en verzorgt er het tijdschrift “Stigma”. Op 14 november 1999 overlijdt Nadine Crappé. Korte tijd voordien heeft Paule Verbruggen nog een interview met haar afgenomen dat terug te vinden is in de bibliotheek van Amsab-ISG onder Biodoc 64/8. Series: 310: Archief van Nadine Crappé"