644.049: Dossier betreffende ‘Assises Nationales de la Ville’ op 8 april te Parijs (FR) - PASH
"Collection: PASH (Platform Antwerpse sociale huurders); Archiefgeschiedenis: Het archief werd door Lea Mutsaerts bijgehouden.Biografie: De SHM (cv Huisvesting) begon in 1994 met renovatiewerken aan 360 sociale wooneenheden (Braemblokken in de Maurits Sabbelaan, Emiel Vloorsstraat en Frans Hensstraat) gebouwd rond 1950. De eerste renovatiewerken in de Emiel Vloorstraat brachten de huurders geen meerwaarde in de woning, maar de rekening werd wel doorgerekend met 35% opslag op de bestaande huurprijs. Dit bericht met ingang vanaf 1 januari 1996 ontvingen de huurders half december 1995. Hierop organiseerden ze een ‘Zwarte Vlaggenactie’. De woede bereikte ook de andere woonblokken en er werd een brief verstuurd aan Leo Peeters, Vlaams minister van Binnenlandse aangelegenheden, Stedelijk beleid en Huisvesting. Tegelijk startte een gesprek tussen twee sociale huurders Jan Neetens en Lea Mutsaert, die eveneens een brief met een rapport schreven aan Leo Peeters. Uiteindelijk namen alle actienemers contact op met elkaar en was de kiem gelegd voor de Bewonersraad Antwerpen-Kiel (BRAK) die overleg pleegde met de schepen van huisvesting, de ombudsman van Antwerpen, met de ombudsdienst van SHM en het Vlaams ministerie voor huisvesting.Enkele tijdschriften zijn opgenomen in de bibliotheekcollectie.Naar aanleiding van de stopzetting van PASH werd het archief op aanraden van Carlo Pelgrims overgedragen aan het Amsab-ISG. Het archief van het PASH werd zorgvuldig bijgehouden en geordend. Het bevat informatie over de geschiedenis en opkomst van de sociale huurders in Antwerpen, in Vlaanderen en de contacten in het buitenland. Lea Mutsaerts schreef ook een bundel over de historiek met bijlagen. Level of description: File; Series: 644: Archief van PASH (Platform Antwerpse sociale huurders)"