179.00176: Brochure betreffende ‘Association Libre des Compositeurs et Imprimeurs Typographiques de Bruxelles. Votre avenir professionnel’ - Centrale van Boek en Papier van België
"Collection: Centrale van Boek en Papiernijverheid; Level of description: Item; Biografie: De Centrale van het Boek en Papier, die ontstaan is tijdens het presyndicalisme van de 19e eeuw, mag beschouwd worden als het oudste syndicaat van het land. Als onmiddellijke opvolger van de wederzijdse hulpkassen, bleef de beroepssolidariteit een rol spelen. De Centrale kwam tot stand door de samensmelting van verschillende nationale syndicaten van de grafische sector: De Federatie van Belgische Boekdrukkers (gesticht in 1867), de Centrale Unie van Belgische Boekbinders (gesticht in 1898) en de Centrale Unie van de Bewerkers van de Lithografie (gesticht in 1907). Deze twee laatste centrales zijn in 1924 gefusioneerd met de clichémakers om de Centrale van de Boekbewerkers te vormen. Dit was de eerste stap naar een centralisatie van alle arbeidersorganisaties in de grafische sector. Zij kwam tot stand in 1944 met de vereniging van de Centrale van de Boekwerkers en de Belgische Boekdrukkers Federatie in de Centrale der Boek en Papiernijverheid van België. Uit deze Centrale ontsproten verschillende belangrijke syndicale leaders, waarvan Corneille Mertens één van de meest bekende was. Series: 179: Archief van Centrale van Boek en Papier van België"