219.35: Nota betreffende de bijeenkomst van de Europese Ierlandcomités en Sinn Féin op 27-28.03.1987 - Vandommele, Joost
"Collection: Vandommele Joost; Biografie: Joost Vandommele (°Sint-Niklaas 1956) komt uit een Vlaams-Nationaal milieu. Hij volgt zijn studies in het rijksonderwijs van zijn geboortestad en is nu bediende bij de NMBS. Al van jongsaf heeft hij interesse voor politiek (SAP en RAL). Hij is politiek actief binnen de Kommunistische Partij, waarbij hij zich kandidaat stelt voor gemeenteraads- en parlementaire verkiezingen. Het archiefmateriaal dat door Joost Vandommele aan AMSAB geschonken werd, betreft echter vooral stukken met betrekking tot zijn functie als coördinator van het Ierlandkomité Vlaanderen. Vanuit een ongenoegen over het traditionele Vlaams-Nationalisme zag hij in Ierland hoe nationalisme ook verbonden kan zijn met bevrijdingsideeën en socialisme. Zo geraakt hij actief geïnteresseerd in de Ierse zaak en sedert de jaren 1970 gaat hij regelmatig naar Ierland om contacten te leggen en het land te bezoeken. In 1983 start hij met het verspreiden van het tijdschrift ‘Ierland Info’ en hij wordt tevens de nationale coördinator van het Ierlandkomité Vlaanderen. Het Ierlandkomité Vlaanderen (met kernen te Antwerpen, Mechelen, Gent en Brussel) is ontstaan uit een traditie van jarenlange solidariteit met de Iersgezinde minderheid in Noord-Ierland. Deze vertaalde zich aanvankelijk (1970-1975) in jaarlijkse werkkampen in de Balymurphywijk van Belfast en in de organisatie van kindervakanties in Vlaanderen. De directe confrontatie met de harde Noord-Ierse realiteit leidde tot een actieve belangstelling voor, en studie van, de Ierse kwestie, wat dan ook aanleiding gaf voor een bewuste politieke stellingname en actie. Het Ierlandkomité steunt kritisch alle krachten die bijdragen tot een verenigd én socialistisch Ierland. Daar volgens het Ierlandkomité Sinn Féin en de IRA de belangrijkste krachten zijn die in die richting werken, gaat hun interesse en samenwerking vooral naar hen uit. De Ierse kwestie wordt gezien als uiterst belangrijk voor alle Europese revolutionairen en zou als model moeten dienen voor andere nationale minderheden zoals oa. de Basken, Corsicanen en de Bretoenen. In de late jaren 1970 voerde het Ierlandkomité diverse acties ter ondersteuning van de republikeinse gevangenen die toen een jarenlange actie voerden om het statuut van politiek gevangene, dat hun in 1975 afgenomen was, terug te eisen. In 1980-1981 bereikte deze actie een hoogtepunt met betogingen ter ondersteuning van de Ierse hongerstakers. Het is ook in die periode dat men is beginnen te werken onder de huidige naam ‘Ierlandkomité Vlaanderen’. Sedertdien wordt de Ierse situatie op de voet gevolgd, wordt aan informatieverspreiding gedaan, en worden diverse solidariteitsacties op touw gezet. Level of description: File; Series: 219: Archief van Joost Vandommele"