244.00006: Rapport vakbondswerking - Morriëns, Frans
"Collection: MorriÃ«ns Frans; Biografie: Frans Morriëns is in Antwerpen geboren op 21 maart 1901. Reeds op 20-jarige leeftijd was hij betrokken bij de moeilijke vorming van de Antwerpse federatie van de Kommunistische Partij van België (KPB). Hoewel hij aanvankelijk de kant koos van War Van Overstraeten in diens conflict met de Komintern, verdedigde hij toch in 1928 de lijn van de Komintern. Rond 1930 vertrok hij voor 7 jaar naar Moskou waar hij bedrijvig was als journalist. Zo was hij redacteur van L’Internationale Syndicale Rouge. Hij huwde met Lisa Dorfman en kreeg twee dochters. In juni 1941 moest hij onderduiken, na een tweetal jaren werd hij door de Duitsers gevangen genomen; hij verbleef achtereenvolgens in Breendonk, de gevangenis van Sint-Gillis, de kampen van Gross Strelitz, Gross Rosen en Dora. Daar overleed hij in maart 1945. Level of description: Item; Series: 244: Archief van Frans Morriëns"