529: Archief van PMB-afdeling Mechelen - PMB-afdeling Mechelen
"Collection: PMB-afdeling Mechelen; Biografie: De Mechelse Vereniging van Mekaniekers en Metaalbewerkers werd opgericht in 1886 door arbeiders van het bedrijf Cabany nadat een eerdere poging tot organisatie van de smeden en ijzerdraaiers van diezelfde firma mislukt was. Merkwaardig is dat de vereniging reeds in zijn stichtingsjaar aanwezig was op het eerste congres van een Landelijke Federatie van Metaalbewerkers (waaruit de CMB groeide). In 1905 werd de Regonale Federatie opgericht met Antwerpen, Willebroek, enz. waaruit in 1909 de Provinciale Metaalbewerkersbond ontstond. De groei van het aantal leden begon in de jaren '20 na de wettelijke erkenning van de mutualiteit De Verenigde Socialistische Metaalbewerkers van Mechelen en de pensioenkas. Van bij de bezetting weigerde de afdeling aan te sluiten bij de Unie van Hand- en Geestesarbeiders waardoor de activiteiten verboden werden en de gelden in beslag genomen. In de naoorlogse periode bleef het aantal leden stijgen tot boven de 3.000 in 1958. Dankzij de industrialisatiepolitiek van burgemeester Antoon Spinoy kwamen zich in de zestiger jaren verschillende bedrijven in Mechelen vestigen maar in de jaren zeventig sloten heel wat onder hen terug hun deuren. Dit goed bewaard archief bevat alle verslagboeken van de bestuursvergaderingen van 1914 tot 1980. Ook de documenten in verband met activiteiten tijdens de bezetting en het in veiligheid brengen van de gelden zijn bewaard gebleven. Vanaf de jaren twintig bevat het archief documenten van de mutualiteit. In het archief zitten ook nog de verslagen van het provinciaal hoofdbestuur PMB (1923-1929) en van de voetbalclub PMB-Mechelen (1923-1925). Daarnaast zijn er ook veel financiële gegevens zoals stakingsuitgaven van bijvoorbeeld de staking van de scheepsherstellers in 1928 en de bijdragenboeken van de Werklozenfondsen voor Metaalbewerkers in Duffel en Mechelen. Zowel voor de periode voor de oorlog als erna wordt de werking van de vakbond goed geïllustreerd. In het Mechelse betekent dit voor de PMB syndicale werking in constructie-, assemblage- en meubelbedrijven. Level of description: Fonds; Series: PMB-afdeling Mechelen; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"