042.054: Dossier betreffende het dagblad Vooruit - Deconinck, Jules
"Collection: BWP/BSP/SP-afdeling Wevelgem; Biografie: Jules Deconinck werd tijdens de Eerste Wereldoorlog lid van de plaatselijke BWP-afdeling. In de tussenoorlogse periode was hij de drijvende kracht van de socialistische beweging in de streek van Wevelgem. Zo werd hij in 1917 lid van de Raad van het Volkshuis en in 1919 bestendige secretaris van het syndicaat Broederlijke Vlasbewerkers. In deze schenking bevindt zich een verslagboek dat in 1907 werd aangevat als Verslagboek van de Vereniging der Broederlijke Vlasbewerkers van Wevelgem en, met onderbreking door de oorlog, vanaf augustus 1911 overgaat naar het verslagboek van de wekelijkse vergaderingen van de Raad van het Volkshuis tot in 1921. Zijn politieke loopbaan zette Jules Deconinck in 1927 verder met zijn verkiezing als gemeenteraadslid in Wevelgem (gedurende 50 jaar) en in 1929 als volksvertegenwoordiger van het arrondissement Kortrijk (1929-1932, 1936-1939 en 1949-1965). In 1974 werd hij benoemd tot erevolksvertegenwoordiger. Binnen zijn parlementaire activiteiten vermelden we zijn lidmaatschap in de Kommissie voor de landsverdediging en zijn voorzitterschap van de Kommissie voor sociale voorzorg. Binnen zijn syndicale loopbaan was hij bestuurslid van de Textielarbeiderscentrale van België en voorzitter van de Kortrijkse federatie van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV). Naast de politieke en syndicale aangelegenheden ging Jules Deconincks grootste aandacht naar de sociale zekerheid, het rijksonderwijs en de vlasnijverheid. Zo was hij lid van het Komitee voor de gewestelijke dienst der Provincie West-Vlaanderen, van het Rijksfonds voor Verzekering tegen Ziekte en Invaliditeit, voorzitter van de Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Zuid- en Midden-West-Vlaanderen, van de Federatie van Socialistische Gepensioneerden, lid van de raad van beheer van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten, van de raad van beheer van de woningmaatschappij Volksbelang te Wevelgem, enz. Zijn belangstelling voor het rijksonderwijs blijkt onder meer uit het voorzitterschap van verschillende schoolraden en bestuurscommissies en uit het ondervoorzitterschap van het Algemeen Verbond ter Bevordering van het Officieel Onderwijs West-Vlaanderen (AVBO). Zijn belangstelling voor het vlasbedrijf leidde tot de stichting van het Vlasmuseum in Kortrijk, waar een deel van zijn documentatieverzameling wordt bewaard. Level of description: File; Series: 042: Archief van Socialistische Gemeenschappelijke Actie Wevelgem"