577.081: Dossier betreffende publiciteit voor Jeugddienst ATB De Natuurvrienden - Jeugddienst ATB De Natuurvrienden Antwerpen
"Collection: Jeugddienst ATB De Natuurvrienden Antwerpen; Level of description: File; Biografie: De in 1975 opgerichte Jeugddienst Arbeiderstoeristenbond (ATB) De Natuurvrienden was één van de zes vzw's van ATB De Natuurvrienden (andere: Sport, Federatie van Arbeiders Foto- en Kinokringen (FAFK), Reizen, Natuurvriendenhuis, Arbeiderstoeristenbond (ATB) en Jonge Natuurvrienden). De Jeugddienst was aangesloten bij het Socialistische Jeugdverbond (SJV) en bij de Naturfreundejugend Internationale (NFJI). De organisatie werkte als een autonome vzw met een eigen Raad van Beheer en personeelsleden. Als dusdanig werd de Jeugddienst dan ook erkend als landelijke jeugdorganisatie en gesubsidieerd door het Bestuur Jeugdwerk (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap) tot 1987. De Jeugddienst werd een dienstverlenende organisatie voor niet-geëngageerde jeugd, terwijl de in 1976 gestichte Jonge Natuurvrienden als jongerenorganisatie bestond van de Vlaamse Natuurvrienden. De Jeugddienst promootte het zacht toerisme in eigen land d.w.z. reizen op een manier die milieuvriendelijk, sociaal verantwoord en economisch rendabel is. Verder werd aan milieu-educatie gedaan, aan alternatieve sportbeoefening en werden jongeren mogelijkheden geboden om intercultureel te leren en te reizen via uitwisselingsprojecten. Een succesrijk initiatief was ook de uitgave van de Gids voor vakantiejobs die een overzicht bood van studentenjobs in het buitenland. In 1987 kwam er een fusie van de werking van de Jeugddienst met die van de Jonge Natuurvrienden omdat geen van beide werkingen meer voldeden aan het decreet van 1975 op het landelijk georganiseerd jeugdwerk. Volgens dit decreet hadden de Jonge Natuurvrienden maar recht op subsidies indien ze ten minste 35 afdelingen hadden die minimaal 10 activiteiten per jaar organiseerden. Voor de Jeugddienst werd geëist dat er minimum 10 jaarlijkse activiteiten op het programma stonden voor jongeren van 6 tot 35 jaar, de organisatie een autonoom beleid had inzake financiën en werking, minimaal 4 publicaties per jaar uitgaf en aan kadervorming deed. Hieruit volgde dat op vraag van het Bestuur Jeugdwerk de Jeugddienst en de Jonge Natuurvrienden fusioneerden en onder de benaming Jeugddienst erkend en gesubsidieerd werd (voor o.m. honoraria en verplaatsingskosten lesgevers, huur lokalen, aankoop en gebruik didactisch materiaal en verblijfskosten) tot in 1994. De Jeugddienst gaf reeds het maandblad Blik uit en stelde als kadervorming een cursuscyclus Bergstijgers in waarin les werd gegeven in oriëntatie, bergwandelen en alpinisme. Op 1 januari 1994 werd de erkenning door de overheid en daaruitvolgend de subsidie van de Jeugddienst ingetrokken omdat de werking andermaal niet meer voldeed aan de eisen van het decreet. Het ging al een tijdje slecht met de Jeugddienst. Hoofdreden hiervan was het steeds verder dalend ledenaantal van de organisatie en het uitblijven van respons vanwege de lokale afdelingen. Het bestuur van de Jeugddienst besliste om verder te werken als werkgroep, nl. de Natuurvrienden Jongeren die activiteiten organiseert en pakketten samenstelt die dan aangeboden kunnen worden aan groepen, bv. sportverenigingen buiten ATB. Series: 577: Archief van Jeugdddienst ATB De Natuurvrienden Antwerpen"