181: Archief van SP-afdeling Lokeren - SP-afdeling Lokeren
"Collection: BWP/BSP/SP-afdeling Lokeren; Biografie: De eerste kernen van de Belgische Werkliedenpartij (BWP) ontstonden in Lokeren in 1886. Na een hernieuwde poging tot oprichting in 1891 greep er in 1896 een reorganisatie plaats en sloten de socialisten aan bij de Landelijke Raad van de BWP. Cesar Bracke was het eerste socialistische gemeenteraadslid in 1926. Hoewel de partij later meerdere verkozenen had, slaagde ze er niet in om opgenomen te worden in een coalitie; ook niet in de naoorlogse periode toen Aimé Van Lent de partij leidde. Zoals de andere socialistische organisaties maakte ook de partij deel uit van de Wase arrondissementsfederatie. Het Vlaams profiel van de Lokerse partij en het gevoel van onderwaardering leidden tot meerdere wrijvingen met het Sint-Niklaas bestuur. De Lokerse BWP richtte wijkclubs en nevenorganisaties op, en afdelingen in Zeveneken en Eksaarde. Zeer interessant zijn de verslagen (1896-1900) en de onvolledige reeks kopieboeken (1896-1920) van het Middenkomiteit van de BWP. Het archief van de tussenoorlogse periode is minder goed bewaard, maar het naoorlogs archief is haast compleet. Er is eerst en vooral de reeks verslagboeken van de bestuursvergaderingen (1945-1974), de reeks jaarverslagen en de ledenadministratie. Vervolgens de dossiers over de verkiezingen en de werking in gemeenteraad en provincieraad. Tenslotte archieven van nevenorganisaties waarvan de belangrijkste de Socialistische Culturele Actie, de bibliotheek Jean Jaurès en de sportgroepen zijn. In zijn totaliteit is dit één van de meest volledige archieven van een lokale socialistische afdeling. De stortingslijst beschrijft de verslaggevende stukken, de boekhouding en ledenadministratie. De briefwisseling wordt gevolgd door de dossiers in verband met activiteiten als 1 mei en verkiezingen, en over de werking in de gemeenteraad en provincieraad. Dit omvangrijk deel wordt aangevuld door allerhande documentatie. De socialistische nevenorganisaties worden tenslotte apart behandeld. Level of description: Fonds; Series: BWP/BSP/SP-afdeling Lokeren"