622.145: Dossier betreffende de opvang en voogdij van niet-begeleide minderjarigen en de studiedag van het Platform 'Kinderen op de vlucht' op 23 mei 2006 - Vluchtelingenwerk Vlaanderen (VWV)
"Collection: Vluchtelingenwerk Vlaanderen (VWV); Biografie: Na de Tweede Wereldoorlog bleef er een wereldwijd vluchtelingenprobleem bestaan. Voor de aanpak daarvan deden de internationale organisaties beroep op nationale overheden die op hun beurt allerlei middenveldorganisaties inschakelden voor de praktische uitvoering van het beleid. Het Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen, opgericht in 1966, overkoepelde deze initiatieven. Maar de steeds verdergaande federalisering van de Belgische politieke structuren deed ook de bonte wereld van ngo's uit elkaar drijven. In 1987 ontstond een Vlaamse koepel: het Overlegcentrum Integratie van Vluchtelingen of OCIV. Deze hield in 2001 de eigen werking tegen het licht en daaruit volgde een enigszins andere invulling: van expertisecentrum naar beweging, van koepel naar netwerk. Op 1 januari 2005 veranderde OCIV van naam en werd Vluchtelingenwerk Vlaanderen (VWV). Een centrale doelstelling daarbij was het creëren van een draagvlak voor de opvang en bescherming van vluchtelingen. In een maatschappelijk klimaat waar alles wat met migratie te maken had al een tijd heel gevoelig lag, was dat vaak roeien tegen de stroom in. VWV heeft zowel verenigingen als lid als een aantal individuen, die laatste op grond van hun expertise. Naast het Vlaamse niveau was ook het Europese gaandeweg belangrijker geworden. VWV onderhoudt contacten met gelijkaardige organisaties in andere EU-landen en participeert met hen in Europese projecten. Dat gebeurt vooral in het kader van de European Council on Refugees and Exiles (ECRE), een koepel van NGO’s die werken rond vluchtelingen, asielzoekers en ‘displaced persons’. De koepel werd opgericht in 1974 en groepeert momenteel 85 organisaties, ook van buiten de Europese Unie. Voor de praktische uitvoering van de Europese projecten werkt de organisatie vaak samen met het middenveld, vooral met migrantenorganisaties. Sommige van die laatste kregen ook soms financiële steun voor het organisatie van initiatieven die het samenleven bevorderen. Level of description: File; Series: 622: Archief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen (VWV)"